Detta är ljuvligt härliga glutenfria hönökakor, otroligt goda att ta en färsk ut ur ugnen eller till att frysa in. Riktiga klassiker som passar perfekt till de mesta smörgåspåläggen.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 8hönökakor
Ingredienser
50gfärsk jäst (ex. KronJäst)
14dlglutenfri mjölmix (ex. Finax röda)
8dlmjölk
1dlrapsolja, plus extra rapsolja till pensling
1tsksalt
4tskfiberhusk
1dlljus sirap
4dlglutenfria havregryn
2tskbakpulver
Instruktioner
Värm mjölk till vingervarm temperatur, antingen på spisen eller i mikrovågsugn.
I en bunke, smula jästen och tillsätt den fingervarma mjölken. Vispa.
Tillsätt rapsolja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt stå i 10 minuter.
Efter 10 minuter, tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix. Bearbeta degen med en elvisp med påkopplade degkrokar i ca 10 minuter, tills att degen är välbearbetad men fortfarande rätt lös.
Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 45 minuter.
På en ren, plan yta mjölad med mjölmix, ha ut degen och tryck ut luften lite lätt, tillsätt mjölmix så att man kan ta i degen.
Klä plåtar med bakplåtspapper och ställ nära tillhands. Dela nu degen i 8 lika stora bitar, som vi kavlar ut till runda skivor som är cirka 0,75 cm tjocka. Färdigformade hönökakor flyttas till bakplåten.
Med en gaffel nagga kakorna så det blir hål i ett fint mönster ovanpå. Placera sedan en kökshandduk över och låt jäsa i 30 minuter. Sista 10 minuterna, förvärv ugnen till 260 grader Celsius.
Pensla bröden med rapsolja så de blir lätt glansiga. Grädda sedan i mitten av ugnen i 250 grader i ca 9-10 minuter. Låt svalna och njut sedan!
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Glutenfria hönökakor
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!