Denna ljuvligt krämiga vegetariska pasta med smörstekta champinjoner överdragna i en krämig sås med rykande varm pasta blir snabbt en favorit. Går supersnabbt att göra och blir enkelt supergod.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
300gfullkornspasta (spaghetti, linguine, etc.)
4msksmör
3stvitlöksklyftor, hackade
400gchampinjoner, skivade
2mskmjöl (eller fullkornsmjöl)
3,5dlmjölk
salt och peppar efter smak
3mskolivolja
1tskherbes de Provence eller oregano
0,5dlvatten, buljong, mjölk eller grädde (valfritt)
0,5dlfärsk persilja (mer efter smak)
Instruktioner
Koka pastan i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan och häll i lite olja för att förhindra att den klibbar.
Smält hälften av smöret på medelhög värme. Tillsätt hälften av vitlöken och fräs i en minut tills det doftar. Tillsätt champinjonerna och fräs i 5-10 minuter tills den blivit gyllenbrun och mjuk. Sätt åt sidan.
Tillsätt den andra halvan av smöret i pannan och smält igen på medelhög värme. Tillsätt den andra hälften av vitlöken och fräs i en minut tills det doftar. Tillsätt mjöl och herbes de provence/oregano. Fräs i en minut för att få bort mjölsmaken. Tillsätt mjölken långsamt, vispa så att den blandas. Låt blandningen puttra tills den tjocknat. Krydda med salt och peppar.
Rör ihop såsen, pastan och svampen. Tillsätt olivoljan och vattnet efter behov så att såsen inte blir för tjock. Rör ner persiljan precis innan servering.