Ta dig tiden att baka detta ljuvliga bröd i gjutjärnsgryta! Ett perfekt och roligt bröd att baka för alla, inklusive nybörjare. Att göra detta bröd är fantastiskt enkelt och gott, och sprider en härlig doft av nybakat bröd till hela hemmet.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 3 timmart
Totalt 3 timmart10 minuterminuter
Portioner 1bröd
Ingredienser
1,25dlvarm mjölk (du kan använda vatten om du inte har mjölk)
¼tskströsocker
2tsktorrjäst för matbröd
9,5dlvetemjöl (500 g)
2tsksalt
2,5dlljummet vatten, tillsätt en skvätt extra om det behövs
1stägg, vispat
1mskolivolja + eventuellt lite mer för att smörja gjutjärnsgrytan
Instruktioner
Rör ner jästen i varm mjölk och socker, och låt jästen stå i ca 5 minuter. När det börjar bubbla och skumma betyder det att jästen är aktiv och redo att användas.
Blanda vetemjöl och salt i en stor skål, skapa sedan en liten brunn i mitten och häll i mjölk- och jästblandningen.
Vispa ett ägg tillsammans med varmt vatten för att värma upp det, och tillsätt sedan till mjölet.
Använd din träslev eller spatel och börja kombinera allt. När du har kombinerat med dina händer, börja knåda degen. När den börjar dra bort från skålens sidor är den redo att vila. Jag knådar i ca 5 minuter. Om degen är för kladdig, tillsätt mer mjöl, ett par matskedar åt gången, och vice versa, tillsätt en skvätt mer vatten om den är för torr.
När degen har bra form, ringla lite olivolja över den.
Täck skålen med en stor kökshandduk och låt degen jäsa tills den blir dubbelt så stor. Det tar 1-2 timmar, ibland mindre om huset är varmt.
Avtäck degen och ge den några stick med fingret. Om degen har jäst ordentligt bör den sänka sig under fingrarnas tryck och sakta sjunka tillbaka.
Vik degen med handen, för en lätt tryckknådning. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över med kökshandduk på nytt och låt jäsa ytterligare en timme. Du kan lämna brödet i upp till 3 timmar om du vill.
När degen har fördubblats igen, knåda den igen för att forma den.
Värm ugnen till 230 grader Celsius, smörj eventuellt din gjutjärnsgryta och ställ in den i ugnen.
Ta ut gjutjärnsgrytan ur ugnen och ställ på ett grytunderlägg (använd grythandskar). Placera den formade degen i en lätt smord eller bakplåtspappersklädd gjutjärnsgryta. Strö toppen med lite mjöl och skär gärna några linjer ovanpå. När brödet bakas kommer det att expandera och de skårade linjerna blir mer synliga.
Grädda i ca 45 till 50 minuter, till en början med locket på. Ta av locket från gjutjärnspannan helt under de sista 8-10 minuterna innan brödet är klart. På så sätt kommer det att få en djupare färg och bli krispigare.
Ta ut brödet från gjutjärnspannan, linda in det i en kökshandduk och låt det svalna i minst 30 minuter innan det skivas upp. Det bästa är att vänta lite!