Detta långjästa bröd med bara 4 ingredienser blir snabbt en favorit av många anledningar. Det får även en fantastisk skorpa och påminner om surdegsbröd, men är så mycket enklare att göra!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 12 timmart
Totalt 12 timmart10 minuterminuter
Portioner 1bröd
Ingredienser
7,25dlvetemjöl special
2tsksalt
½tsktorrjäst för matbröd
3,5dlrumstempererat vatten
Instruktioner
Forma degen: Blanda mjöl, salt och jäst i en stor skål. Du behöver inte aktivera jästen innan, även om vi använder torrjäst. Långjäsningen av brödet kommer att göra susen. Häll vatten i skålen och blanda med en spatel eller träslev tills det är välblandat.
Låt det jäsa: Täck skålen med en kökshandduk och låt den stå på köksbänken i rumstemperatur eller i din ouppvärmda ugn i 12 till 24 timmar för långjäsning.
Förvärm ugnen: Ta eventuellt ut degen ur ugnen efter jäsningen, och lägg in din gjutjärnsgryta (med en volym på minst 3,5 liter) i ugnen. Förvärm ugnen till 230°C, så att även gjutgärnsgrytan blir 230°C varm. Vanligtvis så funkar det så att när ugnen har nått 230°C bör din gjutjärnsgryta också vara tillräckligt varm. Ta ut grytan (som är väldigt het) från ugnen och ställ exempelvis på ett grytunderlägg. Ta av locket från den. Använd ugnsvantar så att du inte bränner dig.
Forma degen: Mjöla händerna med mjöl och strö även lite mjöl över degen. Ta försiktigt bort degen från bunken med mjölade händer och forma den grovt till en boll. Strö lite extra mjöl direkt i botten av grytan. Ta degbollen och släpp ner den i grytan. Täck grytan med lock och sätt tillbaka den i ugnen. Alternativt kan du också lägga degbollen på en bit bakplåtspapper, lyft sedan upp bakplåtspappret och släpp det i grytan, med bakplåtspapper och allt. Detta kan också säkerställa att ditt bröd inte fastnar alls i botten av grytan. Jag har upptäckt att om jag använder bakplåtspapper så bryner inte brödet så mycket på sidorna, men annars är det fortfarande knaprigt och gott.
Grädda brödet: Grädda i 30 minuter med locket på, ta sedan av locket och grädda i ytterligare 15 till 20 minuter tills det är gyllenbrunt. Ta ut brödet ur grytan, det ska lätt falla ut. Låt svalna helt innan du skär i den och serverar.
Njut av ditt långjästa bröd!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Långjäst bröd
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!