I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgstek sous vide! Få din älgstek perfekt tillagad med älgstek sous vide! Sous vide ser till att din älgstek blir jämnt tillagad från sida till sida, vilket ger en riktigt fin mörhet och saftighet.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 2 timmart20 minuterminuter
Totalt 2 timmart30 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
1kgälgstek (ungefärlig vikt)
1kvistfärsk rosmarin
salt
peppar
1stskivad vitlöksklyfta
1msksmör till bryningen
Instruktioner
Ställ in sous vide-bad på 58°C, detta ger en älgstek som är härligt rosa. Låt sous vide-badet värmas upp medan du förbereder din älgstek.
Avlägnsa överliggande vita bitar på älgsteken om du vill (det som på engelska kallas silverskin).
Strö salt och peppar över älgsteken och massera in, och lägg sedan älgsteken i din sous vide-påse, men vakuumförsegla den inte än. Om du gör flera älgstekar, se till att använda olika påsar för att säkerställa att ingen av stekarna överlappar varandra.
Lägg en rosmarinkvist och skivad vitlöksklyfta i sous vide-påsen. Om jag lägger en 1 kg älgstek i påsen, då tar jag en medelstor vitlöksklyfta och tillsätter en halv kvist rosmarin.
Vakuumförsegla på valfritt sätt.
Tillaga i ditt sous vide-bad i 2,5 timme (lägg till 30 minuter om älgsteken är fryst). Om man tittar till köttet efter första timmen eller så, så kommer man att märka att älgsteken fortfarande är rödrosa. Det är normalt, för älgsteken får absolut mest färg i nästa steg, efter sous vide-badet.
Ta ut köttet ur påsen och torka noga av älgsteken med hushållspapper. Se till att den är ordentligt torr så att vi kan bryna på den och få bra stekyta i nästa steg.
Nästa steg kommer att gå snabbt, så se till att du har dina älgbiffar redo, samt ett par smörklickar och en skärbräda som de kan vila på efter att de är stekta.
Värm en gjutjärnspanna het på spisen på hög värme. Poängen är att få pannan så varm som möjligt så att du får en riktigt bra stekyta på älgsteken.
Tillsätt lite olivolja i pannan för att förhindra att älgsteken fastnar. Lägg till älgsteken i pannan, tillsammans med rosmarinkvisten från sous vide-påsen, vitlök och en klick smör på toppen av varje älgstek. Stek älgsteken på ena sidan i 2 minuter, vänd och stek på andra sidan i 1 minut.
Flytta över de stekta älgstekarna till skärbräda och täck över med folie i 5 minuter.