Du kanske vet att saltning av kött och fisk ökar deras smak och mörhet. Två mindre kända anledningar till att lägga fisk i saltlag innan tillagning är att fisken kommer att se snyggare ut och bli lättare att tillaga. Läs vidare för att lära dig mer om saltlag till fisk!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 2 timmart
Totalt 2 timmart15 minuterminuter
Portioner 1saltlag
Ingredienser
1lkranvatten
2dlsalt, helst utan jod (för fiskfilé, använd 1 dl salt)
Instruktioner
Tillsätt saltet till vatten, en rimlig mängd vatten så att din fisk täcks av det. Ett tips är att koka upp saltlagen, då detta ser till att saltet löser upp sig snabbare.
Låt saltlagen svalna, exempelvis genom att låta stå först i rumstemperatur och sedan i kylskåp i ungefär 1,5 timme.
Under tiden, rensa eventuellt fisken och skölj av. Placera din fisk i den avsvalnade saltlagen i ungefär 2 timmar om du ska röka eller torka fisken. Cirka 20 minuter räcker om du ska grilla eller steka fisken.
Efter tiden i saltlagen, plocka upp fisken och låt rinna av. Nu kan du tillaga den!