Detta är ett enkelt brödrecept med torrjäst, gjort med enkla ingredienser och med instruktioner som visar hur man gör brödet! Jag tycker detta är det bästa receptet på hembakat bröd med torrjäst för både nybörjare och mer erfarna brödbagare!
Förberedelser 1 timmet
Tillagning 1 timmet
Totalt 2 timmart
Portioner 2bröd
Ingredienser
5dlvarmt vatten, ca 45 grader Celsius
0,5dlsocker
2tsktorrjäst
1,5tsksalt
0,5dlvegetabilisk olja, ex olivolja eller rapsolja
12dltill 14 dl vetemjöl (tillsätt mer än 12 dl efter behov, testa gärna att byta ut lite vetemjöl mot fullkornsmjöl)
Instruktioner
I en stor bunke eller skål, lös upp 1 msk socker i varmt vatten och rör sedan ner jäst. Låt stå tills blandningen liknar ett krämigt skum, ca 5 minuter.
Blanda ner resterande socker, salt och olja i jästen. Blanda i mjöl 2 dl i taget. Degen ska vara klibbig och släppa från bunkens sidor med undantag för en liten del i botten. För mycket mjöl som tillsätts ger ett torrt bröd, så om du är orolig att du lagt till för mycket, tillsätt lite mer hett vatten tills du får rätt konsistens.
Knåda degen i 7 minuter på en mjölad yta, tills den är fast och enhetlig.
Lägg degen i en väl oljad skål och täck över med fuktig kökshandduk. Låt jäsa tills den fördubblats i storlek, ca 1 timme.
Knåda degen i 1 minut på en plan arbetsyta och dela sedan på mitten. Forma till två bröd och lägg i två smorda brödformar. Låt jäsa på nytt i 30 minuter under kökshandduk, eller tills degen har jäst 3 cm ovanför formarna.
Grädda på 175 grader Celsius i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Pensla med smör, låt svalna en aning, och njut av ditt enkla bröd med torrjäst!