I denna artikel delar jag med mig av recept på mina fyra olika favoriter bland veganska dippar! Oemotståndliga veganska dipprecept för fester eller vilken dag som helst i veckan! Dessa veganska dips är lätta att förbereda och är gjorda med växtbaserade, veganska ingredienser.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 10 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 1skål
Ingredienser
Vegansk dipp på rostade rödbetor
2steller 3 st små-medelstora ugnsrostade rödbetor
8stugnsrostade vitlöksklyftor
1,2dlfärsk persilja
1,2dlfärsk basilika
1,2dlråa valnötter, hela eller hackade
¼tsksalt
nymalen peppar, efter eget tycke
1mskcitronsaft
4mskolivolja
1mskvatten
Vegansk dipp på ugnsrostad paprika och cashewnötter
5dlråa cashewnötter
5dlvarmt vatten
1ströd paprika, urkärnad och finhackad
3stvitlöksklyftor, skalade
1mskolivolja
¼tskkrossade red chili flakes, delade
½tsksalt
⅛tskmald svartpeppar
0,5dltahini
½tskpaprikapulver
Vegansk spenat- och kronärtskocksdipp
2dlråa cashewnötter
2stvitlöksklyftor
1stliten gul lök, tärnad
2dlosötad icke-mejerimjölk
0,25dlnäringsjäst
1mskcitronsaft
½tsksalt
5dllöst packad färsk spenat
1st400 g burk kronärtskockor , avrunna och sköljda
Vegansk krämig cashewnötsdipp
2,5dlcashewnötter
1,2dlvarmt vatten
1stvitlöksklyfta
1mskextra virgin olivolja
1tskcitronsaft
6mskvatten
Instruktioner
Vegansk dipp på rostade rödbetor
Tillsätt rostade rödbetor och vitlök i en stor matberedare. (För att rosta rödbetor och vitlök: Skala 2-3 rödbetor med en grönsaksskalare, var noga med att skära av rotänden och stjälkändan, och skär i lagom stora bitar. Skala 8 medelstora till stora vitlöksklyftor. Lägg rödbetor och vitlök på en stor bit folie och slå sedan in till ett foliepaket med rödbetor. Rosta vid 200 C i cirka 45 minuter tills både rödbetorna och vitlöksklyftorna är mjuka. Låt grönsakerna svalna innan de blandas till en dipp. Grönsakerna kan också vara mjuka. förvaras i kylen i 3 dagar eller så tills du är redo att göra den rostade rödbetsdippen.)
Tillsätt färsk persilja, basilika, valnötter, salt, peppar, citronsaft i matberedaren.
Slå på matberedaren och häll i oljan och vattnet och se till att skrapa ner sidorna på matberedaren vid behov. Mixa tills mycket slät.
Servera rödbetsdipp kyld eller rumstempererad med grönsaker, kex, eller som pålägg på smörgåsar.
Vegansk dipp på ugnsrostad paprika och cashewnötter
Förvärm ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Tillsätt cashewnötterna och det heta vattnet i en glasskål eller burk. Täck över och låt stå i 25-30 minuter. När det är klart, töm det mesta av vattnet, spara 0,5 dl.
Medan cashewnötterna blötläggs, lägg paprikorna och vitlöken på plåten och pensla med olja och krydda med 1/2 tsk rödpepparflingor, 1/4 tsk salt och peppar. Rosta i 25-30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
I en matberedare, tillsätt den rostade röda paprikan, vitlöken, cashewnötterna, det sparade vattnet, tahini, paprikapulver och saltet. Bearbeta på hög effekt tills den är slät och krämig. Du måste stoppa till några gånger för att skrapa ner sidorna. Ju längre du bearbetar dippen, desto slätare blir den.
Servera omedelbart eller ställ i kylen i några timmar för att låta smakerna blandas. Servera med en klick olivolja.
Vegansk spenat- och kronärtskocksdipp
Värm ugnen till 225 grader C.
Blötlägg cashewnötterna: Värm upp cirka 4 dl vatten i en tekokare eller en liten kastrull. Häll det kokheta vattnet över cashewnötterna och låt dem dra i 5 minuter. Häll av dem när de är redo att blandas.
Fräs vitlöken och löken i en liten panna i 2-3 minuter med antingen en matsked olivolja eller vatten tills löken är något genomskinlig. Sätt åt sidan.
Tillsätt blötlagda, avrunna cashewnötter, osötad mjölk, näringsjäst, citronsaft och 1 tsk salt i en högeffektiv mixer. Mixa tills det blivit mycket slätt.
Tillsätt nu den stekta löken/vitlöken, spenaten och kronärtskockorna. Pulsera ett par gånger, men blanda inte. Du vill lämna en hel del chunky textur! Smaka av med salt, tillsätt mer efter smak.
Överför till en ugnssäker form (jag använder en 25-cm pajform) och grädda i 20 minuter eller tills den är varm, bubblar och är gyllenbrun på toppen.
Strö över vegansk parmesan om så önskas och servera med en skivad baguette, pitabröd, tortillachips eller grönsaksstavar. Njut!
Vegansk krämig cashewnötsdipp
Lägg cashewnötterna i en skål och håll över det varma vattnet. Låt dra i minst 10 minuter.
Häll av cashewnötterna och avlägsna vattnet.
Tillsätt cashewnötter, vitlök, olivolja, citronsaft och 6 matskedar vatten i en matberedare eller mixerskål. Bearbeta tills den är slät. Tillsätt mer vatten om en ringare dipp önskas. Krydda med salt och peppar efter smak.