Dessa surdegsbullar är ett måste att testa. En söt, klibbig och läcker svensk klassiker, toppad med aptitretande pärlsocker.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 dayd
Totalt 1 dayd10 minuterminuter
Portioner 12surdegsbullar
Ingredienser
Söt surdeg
50gaktiv surdegsstarter
0,5dlmjölk (3% fetthalt)
50gvetemjöl
10gsocker
Huvudsakliga degen
550gvetemjöl special
100gsocker
100gosaltat smör, rumstempererat och uppskuret i tärningar
1tsksalt
2,5dlkall mjölk (3% fetthalt)
2stägg
den söta surdegen
Kanelfyllning
100gsmör
100gsocker
2mskkanel
Glasyr
50gfarinsocker
50gvatten
pärlsocker (frivilligt)
Instruktioner
Söt surdeg
Börja med att blanda aktiv surdegsstarter, mjölk, mjöl och socker i en medelstor skål. Täck över och jäs på en varm plats i 4 timmar eller tills innehållet har fördubblats/tredubblats i storlek.
Huvudsakliga degen
Börja med att samla ihop alla ingredienser till den huvudsakliga degen. Tillsätt dem alla till en stor bunke, inklusive den söta surdegen, men förutom smöret. På en elvisp, koppla på dina degkrokar. Blanda degen på medelhastighet tills degens alla ingredienser går ihop. Täck över och låt degen vila i 30 minuter.
Starta din mixer igen och knåda med degkrokarna på nytt på medelhastighet i 5-10 minuter.
Lägg sakta i det mjukade smöret, en bit i taget.
När allt smör är tillsatt fortsätter du att knåda på medelhastighet i 15-25 minuter tills du kan sträcka ut degen och så gott som se igenom den utan att den går sönder.
Lägg degen i en ren skål och jäs på en varm plats, helst vid en temperatur på cirka 25°C, i två timmar.
Efter två timmar, överför degen till kylen för att kalltålig i minst sex timmar.
Kanelfyllning
Tillsätt mjukt smör, farinsocker och kanel i en skål. Blanda med en gaffel tills du har en bredbar smet. Låt stå i rumstemperatur tills du är redo att forma bullarna.
Forma surdegsbullarna
Placera din deg på en lätt mjölad, plan arbetsyta. Du kan vilja låta degen stå i rumstemperatur i cirka 10 minuter om den är riktigt kall och svår att arbeta med.
Kavla ut degen till en 50x30cm rektangel med hjälp av en kavel.
Fördela kanelfyllningen jämnt på degtäcket, exempelvis med hjälp av en spatel.
Ta tag i en hörnen på långsidorna av degen och vik, så den täcker 2/3 av degen, ta sedan tag i den andra sidan och vik den över degen, över till den andra långsidan, så du inte längre ser kanelen.
Kavla några drag över degen ett par gånger med en kavel för att jämna ut sidorna.
Använd en vass kniv för att skära degen i 12 remsor, ungefär 4 cm vardera.
Dela varje remsa i tre på längden, men lämna cirka 1 cm på en sida sammanfogad, så remsorna fortfarande sitter ihop. Fläta remsorna för att skapa en tretrådig fläta, och vik änden under bullen. Det behöver inte vara perfekt gjort, surdegsbullarna kommer fortfarande se otroligt fina ut. Låter flätandet krångligt, sök på YouTube efter hur man snurrar kanelbullar så ser man tekniken.
Lägg alla de färdigflätade surdegsbullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Täck plåten och jäs vid cirka 25°C i 10-12 timmar tills de har blivit dubbelt så stora.
Grädda
Värm ugnen till 180°C och grädda surdegsbullarna i 18-20 minuter tills de är gyllenbruna. Under tiden kan du göra glasyren.
Farinsockerglasyr
Tillsätt ingredienserna i en liten kastrull och värm upp på medelvärme tills allt socker är upplöst.
När bullarna är ute ur ugnen, pensla omedelbart på surdegsbullarna med bakelsepensel. Lägg över till ett galler och låt bullarna svalna i 20-30 minuter innan servering. Kan frysas!