Go Back
+ servings
Grahamstekakor

Receptet - Så gör du:

Grahamstekakor

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är ljuvliga tekakor med grahamsmjöl! Grahamstekakor är lite grövre jämfört med tekakor som är bakade bara på vetemjöl. Detta är gott och känns bra för magen, då grahamsmjöl är packat med härliga fullkorn. Ett gott och nyttigt alternativ helt enkelt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 22 bröd

Ingredienser
 

  • 50 g färsk jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
  • 100 g smör
  • 6 dl mjölk, halvvarm
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ljus sirap
  • 3,5 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Värm mjölken till lätt ljummen. Tillsätt jästen till en bunke i små smulor och aktivera med bara en liten skvätt av mjölken, ställ resten åt sidan. Låt jästbunken stå i cirka 5 minuter, fortsätt med nästa steg i receptet under tiden.
  • Smält smöret och tillsätt resten av mjölken och det nu smälta smöret till jästbunken.
  • Tillsätt grahamsmjölet tillsammans med salt och ljus sirap till bunken. Tillsätt även vetemjöl lite åt gången och blanda, antingen med en elvisp med degkrokar, eller med händerna. Fortsätt på samma vis tills allt vetemjöl har blandats i. Bearbeta så du får en smidig, enhetlig och fast deg.
  • Placera under kökshandduk och låt jäsa i cirka 25 minuter.
  • På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda till ett degtäcke med tjocklek cirka 1 cm eller efter din preferens. Med en kopp, glas eller kakform eller dylikt så får du till formen på grahamstekakorna genom att trycka med formen mot degtäcket och plocka ut cirkelskivorna som blir kvar. Jag brukar försöka göra cirka 22 st grahamstekakor.
  • Med hjälp av en gaffel eller annat verktyg, nagga grahamstekakorna så de får ett fint hålmönster.Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper och låt vetekakorna jäsa på plåt under köksduk i 30 min. Sista 10 minuterna, kan man börja förvärma ugnen till 250 grader.
  • Grädda grahamstekakorna mitt i ugnen i cirka 7-8 minuter.
  • Låt svalna och njut av dina goda grahamstekakor! Frys gärna in det som inte ska ätas i närtid.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Grahamstekakor