Vetekakor är en riktig klassiker som är så enkla att göra och som blir så goda till frukosten eller mellanmålet.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet10 minuterminuter
Portioner 10kakor
Ingredienser
50gfärsk jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
5dlmjölk
1,2dlrapsolja
0,8dlströsocker
1mskljus sirap
1tsksalt
2,5dlhavregryn
12,5dlvetemjöl
Instruktioner
Tillsätt jästen i små bitar till en bunke och tillsätt ljummen mjölk, så att jästen aktiveras. Låt stå i cirka 5 minuter.
Tillsätt strösocker, sirap, rapsolja, havregryn och salt till mjölkblandningen och blanda väl.
Tillsätt under omblandning vetemjölet lite åt gången. Knåda degen till en fast och smidig deg och allt mjöl är i blandningen.
Låt degen jäsa i en ren bunke under köksduk i 30 minuter.
På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda till ett degtäcke med tjocklek cirka 1 cm eller efter din preferens. Med en kopp eller dylikt får du till formen på vetekakorna genom att trycka med formen mot degtäcket och plocka ut cirkelskivorna som blir kvar. Sikta på cirka 10 st vetekakor eller gör ca 4 st större vetekakor.
Med hjälp av en gaffel eller annat verktyg, nagga vetekakorna så de får ett fint hålmönster.
Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper och låt vetekakorna jäsa på plåt under köksduk i 30 min. Sista 10 minuterna, kan man börja förvärma ugnen till 225°C.
Grädda vetekakorna i mitten av ugnen på 225°C i ca 5 minuter. Ju tjockare och större, desto snabbare blir de färdiga, håll koll på deras färg under tiden de är i ugnen och anpassa gräddningstiden!