Låt doften av nybakade tekakor fylla hemmet, lyckan är på topp med dessa saftiga tekakor! Dessa fina, goda, fluffiga och framförallt saftiga tekakor är bland de godaste bröden jag vet! Med detta recept går det både snabbt och enkelt att göra dem!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet10 minuterminuter
Portioner 20tekakor
Ingredienser
50gfärsk jäst, alternativt 1 paket torrjäst
100gsmör
1stägg
13dlvetemjöl
2dlvatten
3dlmjölk
3mskströsocker
1tsksalt
Instruktioner
Lägg jästen i en bunke tillsammans med 1 msk mjöl. Låt stå i minst 5 minuter medan du gör nästa steg.
Smält smöret i exempelvis en mikrovågsugn eller i en kastrull. Tillsätt sedan smöret i en skål tillsammans med vatten och mjölk.
Häll smörblandningen över jästen och blanda väl.
Tillsätt ägg, socker och lite salt och blanda in i degen.
Häll lite vetemjöl åt gången och bearbeta degen med elvisp med degkrokar påkopplade. Tillsätt lite vetemjöl åt gången tills du fått i allt.
Placera degen under en köksduk så den får jäsa i cirka 25 minuter.
Mjöla en plan arbetsyta och kavla ut din tekaksdeg till ett ca 1 cm tjockt degtäcke.
Använd en liten frukostskål som form och markera ut dina tekakor på degtäcket. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper och lägg upp de runda degbitarna på plåtarna.
Låt tekakorna jäsa ännu en gång under köksduk i ca 25 minuter till. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C så den hinner förvärmas.
Med en gaffel, nagga tekakorna (gör små hål ovanpå dem), och grädda sedan i i ugnen i cirka 9 minuter. Det är en bra idé att grädda en plåt tekakor åt gången!