Detta är en klassisk flädersaft utan citronsyra. Gott som en söt, läckert svalkande saft, som kan spädas ut med vanligt vatten eller bubbelvatten, eller till och med kombineras med mousserande vin eller bubbel, såsom champagne.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 dayd
Totalt 1 dayd10 minuterminuter
Portioner 40serveringar
Ingredienser
30stfläderhuvuden – i full blom
900gströsocker (cirka 10 dl)
1,7lkokande vatten
3stcitroner
2stapelsiner
Instruktioner
Häll sockret i en stor kastrull eller skål.
Tillsätt det kokande vattnet och rör om ordentligt.
Skölj försiktigt av fläderblommorna och lägg sedan i kastrullen.
Använd en skalare, ta bort skalet från apelsinerna och citronerna. Ta nu 1 av apelsinerna, och 1 av citronerna, och krama ur saften, som du sedan tillsätter till kastrullen. Lägg sedan de urkramade frukterna i kastrullen med (1 av apelsinerna, 1 av citronerna).
Skiva till sist de återstående apelsinerna och citronerna och lägg även dem i pannan och rör om ordentligt.
Låt stå täckt i 24-48 timmar innan du silar genom en ren muslinduk eller kökshandduk (att täcka ett durkslag över en stor skål och försiktigt hälla i vätskan är det enklaste sättet att göra detta).
Späd eventuellt ut med mer vatten tills du är nöjd med smaken, eller förvara som en mer koncentrerad saft och späd vid senare tillfälle efter behov. Använd en kanna och tratt, häll vätskan i steriliserade flaskor (att köra dem genom diskmaskinen borde räcka men för att vara extra säker, låt dem torka i ugn). Här är min guide till hur du steriliserar flaskor!
Klart! Förvara i kylen tills du vill dricka den. Använd inom cirka 6 veckor, eller frys in och tina upp när du vill ha den (du kan göra detta i isbitsbrickor, i så fall skulle du ha en färdig iskall fläderdryck så fort iskuben stoppas i vatten!)