Det är så härligt att göra sin egna svartvinbärssaft i saftmaja. Man kan få rätt många flaskor av härligt törstsläckande svartvinbärssaft, och detta recept kräver bara 2 ingredienser!
Rengör svartvinbären i ett durkslag och plocka bort blad samt bär som ser dåliga ut. Bären kan fortfarande sitta på klasar när de går ner i saftmajan!
För 1 kg svartvinbär kommer vi tillsätta cirka 400 g socker. Det är därför en bra idé att väga de rengjorda svartvinbären innan man börjar göra svartvinbärssaften så man vet att man har rätt kvantitet.
Den understa behållaren i saftmajan ska ha en del vatten i sig, så tillsätt detta.
Tillsätt bären på klasar i saftmajan och strö sockret ovanpå i korgen (dvs den översta behållaren). Se till så att sockret är lite lagom blandat med bären genom att röra om lite.
Tanken är att vattnet i botten ska koka och ånga saften ur bären ovanför. Koka upp bären i saftmajan så de tappar allt sitt vatten, ungefär en timme. En bra teknik är att då och då tappa ur saft under denna process för att sedan hälla den i saftmajan igen, så att man försäkrar sig att sockret man tillsatte också rinner med ner tillsammans med vätskan. Se till att flaskorna är steriliserade och klara tills att det är dags att tappa upp svartvinbärssaften.
Tappa upp saften på flaska och försegla omgående. Förvara svalt och bortom solljus, kyl är inte ett måste.
Tips: Gör gärna svartvinbärssylt på resterna i korgen (bärmoset)!