Giouvetsi är en riktigt populär grekisk rätt gjord med en kryddad röd sås, risonipasta och kött. Det som gör det så gott är det faktum att köttet är långsamt tillagat i kryddor och faller helt isär. Vem kan säga nej till denna otroligt goda grekiska rätt?
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 3 timmart5 minuterminuter
Totalt 3 timmart15 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
0,5dlextra virgin olivolja
1kgnötkött (högrev eller grytkött, alternativt lammkött), skuret i stora bitar (ca 4×8 cm)
2stgula lökar, skivade eller hackade
2ststor vitlöksklyfta, skivad
1stmedelstor morot, grovt riven
1ststor selleristjälk, hackad
1msktomatpuré
2stlagerblad, torkade
1,5tskkanel, mald
1sttärning köttbuljong, smulad
½dlrött vin (ex. Merlot)
1burk(400 g) tärnade tomater
800mlvarmvatten
2,5dl(200 g) risonipasta
10stkvistar färsk persilja, hackade
smulad fetaost, riven parmesan, eller halloumi till servering
Instruktioner
Värm ugnen till 170°C. Hetta upp en stor ugnsform med extra jungfruolja på medel/hög värme. Rensa fettet på köttet genom att steka i 8 minuter på varje sida. Om din ugnsform inte kan användas för stekningen, använd en panna, och överför sedan köttet till ugnsformen senare för att ställa in i ugnen senare. När stekningen är klar, flytta över köttet på en tallrik eller skål.
Fräs löken i fettresterna från köttet tills den mjuknat, och fräs sedan vitlöken i 1 minut. I ugnsformen, rör ner löken/vitlöken, samt resten av ingredienserna förutom risoni, persilja och ost. Lägg nu även köttet i ugnsformen. Täck ugnsformen med aluminiumfolie och ställ in den i ugnen för att tillagas i 2,5 timme.
Efter 2,5 timme, ta ut ugnsformen ur ugnen och höj ugnstemperaturen till 190°C med fläktning. Rör nu ner risonipastan och persiljan och ställ sedan tillbaka ugnsformen i ugnen utan aluminiumfolie i ytterligare 20 minuter.
Efter 20 minuter, ta ut din giouvetsi ur ugnen, täck över igen och låt vila i 10 min. Servera med valfri ost.
Njut av denna goda giouvetsi!
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt, Svenskt
Nyckelord Giouvetsi med nötkött eller lamm
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!