Go Back
+ portioner

Receptet - Så gör du:

Giouvetsi (med nötkött eller lamm)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Giouvetsi är en riktigt populär grekisk rätt gjord med en kryddad röd sås, risonipasta och kött. Det som gör det så gott är det faktum att köttet är långsamt tillagat i kryddor och faller helt isär. Vem kan säga nej till denna otroligt goda grekiska rätt?
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 3 timmar 5 minuter
Totalt 3 timmar 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 0,5 dl extra virgin olivolja
  • 1 kg nötkött (högrev eller grytkött, alternativt lammkött), skuret i stora bitar (ca 4×8 cm)
  • 2 st gula lökar, skivade eller hackade
  • 2 st stor vitlöksklyfta, skivad
  • 1 st medelstor morot, grovt riven
  • 1 st stor selleristjälk, hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 st lagerblad, torkade
  • 1,5 tsk kanel, mald
  • 1 st tärning köttbuljong, smulad
  • ½ dl rött vin (ex. Merlot)
  • 1 burk (400 g) tärnade tomater
  • 800 ml varmvatten
  • 2,5 dl (200 g) risonipasta
  • 10 st kvistar färsk persilja, hackade
  • smulad fetaost, riven parmesan, eller halloumi till servering

Instruktioner

  • Värm ugnen till 170°C. Hetta upp en stor ugnsform med extra jungfruolja på medel/hög värme. Rensa fettet på köttet genom att steka i 8 minuter på varje sida. Om din ugnsform inte kan användas för stekningen, använd en panna, och överför sedan köttet till ugnsformen senare för att ställa in i ugnen senare. När stekningen är klar, flytta över köttet på en tallrik eller skål.
  • Fräs löken i fettresterna från köttet tills den mjuknat, och fräs sedan vitlöken i 1 minut. I ugnsformen, rör ner löken/vitlöken, samt resten av ingredienserna förutom risoni, persilja och ost. Lägg nu även köttet i ugnsformen. Täck ugnsformen med aluminiumfolie och ställ in den i ugnen för att tillagas i 2,5 timme.
  • Efter 2,5 timme, ta ut ugnsformen ur ugnen och höj ugnstemperaturen till 190°C med fläktning. Rör nu ner risonipastan och persiljan och ställ sedan tillbaka ugnsformen i ugnen utan aluminiumfolie i ytterligare 20 minuter.
  • Efter 20 minuter, ta ut din giouvetsi ur ugnen, täck över igen och låt vila i 10 min. Servera med valfri ost.
  • Njut av denna goda giouvetsi!
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt, Svenskt
Nyckelord Giouvetsi med nötkött eller lamm
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!