Vita pepparkakor är ett perfekt tillskott till kakfatet! De är mjuka och sega och har en perfekt pepparkakssmak. Alla kommer att älska deras lite annorlunda smak som görs mjölig tack vare vit choklad.
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 50 minuterminuter
Portioner 30pepparkakor
Ingredienser
7dl(425 g) vetemjöl
1mskmald ingefära
2tskmald kanel
¼tskmald kryddnejlika
1tskbakpulver
½tsksalt
1,75dl(165 g) packat mörkt farinsocker
10msk(150 g) osaltat smör, mjukat något men fortfarande ganska fast
1stäggula
1,5tskvaniljextrakt
1,2dlmörk sirap
1msktill 2 msk mjölk
250gvit choklad, hackad
Instruktioner
Vispa ihop mjöl, ingefära, kanel, kryddnejlika, bakpulver, och salt i 20 sekunder, ställ sedan åt sidan i en bunke.
Vispa ihop socker och smör i skålen med en elektrisk mixer försedd tills det är väl blandat, stoppa då och då och skrapa ner skålen.
Blanda i äggula och vanilj och blanda sedan i mörk sirap och 1 msk mjölk.
Med mixern inställd på låg hastighet, tillsätt långsamt de torra ingredienserna och blanda tills ingredienserna blandas, medan du tillsätter ytterligare 1 msk mjölk efter behov bara för att få ihop degen.
Dela degen i två lika stora delar och rulla sedan ut varje del jämnt bara något under 1-centimeters tjocklek mellan två ark bakplåtspapper (rulla till mer avlång eller rektangulär form så att den får plats på en plåt).
Kyl på en plåt i frysen 20 minuter (eller cirka 1 timme i kylen), eller tills den är fast. Skär sedan ut formar med hjälp av en pepparkaksform.
Värm samtidigt ugnen till 180 grader. Ta ut pepparkaksdegen från kylen/frysen och bort från papperet med hjälp av en tunn stekspade eller bakverksskrapa om det behövs och överför sedan till ett bakplåtspapper med ett avstånd mellan kakorna med cirka 2,5 centimeters mellanrum. Grädda i en förvärmd ugn i 8 minuter eller tills de har stelnat något (de ska lämna en liten fördjupning vid beröring).
Upprepa processen med återstående pepparkakor. Ta bort från ugnen och svalna på bakplåtspapper i 2 minuter och överför sedan till ett galler för att svalna helt.
När kakorna har svalnat, placera vit choklad i en liten mikrovågssäker blandningsskål. Värm i mikrovågsugn i steg om 20 sekunder och rör om ordentligt mellan intervallerna tills den smält och slät.
Om du ringlar vit choklad över kakorna överför du till en återförslutningsbar påse, skär av en liten spets från ena hörnet och ringlar den vita chokladen över kakorna. Eller så doppar du eller breder ut vit choklad över pepparkakan.
Strö gärna över vitt sockerströssel och låt chokladen stelna i rumstemperatur. Förvara kakorna i en lufttät behållare.