Marsipan är i huvudsak en söt deg av socker och mandel, som ofta ingår i bakning, exempelvis som ett täcke över en tårta eller i formgivna verk. Med tanke på hur marsipan används så vill man ofta färga den, och det går jag igenom hur man enklast gör i denna artikel!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 30 minuterminuter
Portioner 1sats
Utrustning
plasthandskar för matlagning
Ingredienser
Marsipan
Pastafärg eller karamellfärg i önskade färgnyanser
Instruktioner
Förbered marsipanen, antingen genom att följa ett recept för att göra den från grunden, eller använd färdiggjord marsipan.
Låt marsipanen stå framme så den blir rumstempererad. Detta ger att att konsistensen blir mjuk och smidig, vilket är bra när vi ska arbeta in färgen. Knåda in några droppar majssirap i degen om den fortfarande verkar stel.
En viktig sak att tänka på vid färgande av marsipan är att marsipanen måste vara uppvärmd till rumstemperatur för ett bra resultat. Se till att den är i rumstemperatur innan du börjar arbeta med den, och knåda den mycket (minst 10 minuter) så att den blir mjuk och smidig innan du börjar med att färga den.
Dela marsipanen i bitar baserat på antalet olika färger du vill ha.
Välj din typ av färg. Använd pastafärg för mörkare färger eller karamellfärg för ljusare färger.
Ta nu gärna på dig engångsplasthandskar för matlagning. Detta för att skydda både kläder och händer från att bli färgade.
Börja med att applicera bara en liten klick på din marsipanklump. Börja sedan med att vika marsipanen flera gånger så att färgen arbetas in. Fortsätt på detta vis tills färgen blivit jämn över hela marsipanen. Vill du ha intensivare färg, tillsätt lite färg till och arbeta på samma sätt.
För redan formgivna marsipanformer: Om du har formgett något i ofärgad marsipan, låt marsipanen stå i kylen över natten på ett kallt ställe. Ta sedan en pensel och späd ut en ätbar färg i lite vatten, och pensla på färgen på marsipanen.