Den enklaste veganska peston på 5 minuter! Ostaktig och smakrik trots att den är mjölkfri, plus ett alternativ för lägre olja/fett. Detta är det perfekta växtbaserade tillbehöret till italienska rätter och mer!
3msk(25 g) pinjenötter eller valnötter (om du vill ha nötfri peso, prova solrosfrön!)
3ststora vitlöksklyftor (skalade)
2msk(30 ml) citronsaft
3mskeller 4 msk (9 – 12 g) näringsjäst
¼tskhavssalt (plus mer efter smak)
2msktill 3 msk extra virgin olivolja
3msktill 6 msk vatten (plus mer efter behov)
Instruktioner
Tillsätt basilika, nötter/solrosfrön, vitlök, citronsaft, näringsjäst och havssalt i en matberedare eller liten mixer och mixa på hög nivå tills en lös smet bildas.
Tillsätt olivolja lite i taget och skrapa ner peston på sidorna av behållaren efter behov. Mixa under tillsättning.
Tillsätt 1 msk (15 ml) vatten åt gången tills önskad konsistens uppnås – man vill gärna ha en tjock men hällbar pesto. (Om du undviker olja helt och hållet, ersätt med grönsaksbuljong eller använd bara mer vatten.)
Smaka av och justera smaken efter behov, tillsätt mer näringsjäst för ostliknande smak, salt för den övergripande smaken, nötter/solrosfrön för nötighet, vitlök för lite styrka eller citronsaft för lite syra.
Denna pesto är perfekt att lägga till såser, dressingar, bröd och mer! Min favorit nyligen har varit att lägga till den direkt till zucchini eller morotsnudlar för ett gott, hälsosamt tillbehör.
Njut av din goda veganska pesto! Förvara resterna av din pesto i kylen upp till 1 vecka. Häll också gärna upp i iskubsformar, frys in och förvara i upp till 1 månad eller mer i frysen.