Go Back
+ servings
Lammbog i ugn

Receptet - Så gör du:

Lammbog i ugn

4.8/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna lammbog i ugn är kanske det saftigaste och enklaste lammreceptet du någonsin kommer att göra! Lammbogen kryddas med robusta kryddor, rosmarin och timjan, och jag gillar även att göra en enkel skysås till.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 20 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

Lammbogen

  • 2 kg benfri lammbog
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peppar

Marinad

  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk korianderpulver
  • 1 tsk kumminpulver
  • 2 msk riven vitlök
  • 1 msk riven ingefära (valfritt)
  • 2 msk färsk hackad rosmarin (eller 1 matsked torkad)
  • 1 msk färska timjanblad, hackade (eller ½ msk torkade)

Skysås

  • 1,2 dl vatten
  • 1,2 dl valfri buljong
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk smör (valfritt för en rikare smak)

Instruktioner

Lammbog

  • Värm ugnen till 190°C.
  • Marinad – Kombinera kryddorna (paprika, spiskummin, koriander) i en skål tillsammans med salt, peppar, vitlök och ingefära. Sätt åt sidan.
  • Lammbog – Skär bort överflödigt fett från lammbogen och klappa torrt på alla sidor. Om lammet är blött kommer marinaden att glida av köttet så fort det börjar tillagas, torka då av med en pappersduk. Om lammbogen varit fryst, se till att den låtits tina minst en timme före marinering.
  • Gnid generöst med kryddmarinad över hela lammbogen och se till att gnugga sidorna också. Du kan låta lammbogen marinera i kylen i upp till 12 timmar eller på bänken i en timme, men det är inte nödvändigt.
  • Pensla generöst med olivoljan över lammbogen. Lägg lammet i en långpanna eller ugnsform som sedan ställs på ugnsgallret. Om du använder en  termometer, lägg till den i mitten i den tjockaste delen av köttet.
  • Tillsätt 2,5 dl vatten i långpannan för att förhindra att fettdropparna från lammet ryker i ugnen. Om du upptäcker att vattnet har avdunstat och fettet ryker, tillsätt gärna ytterligare 2,5 dl vatten under stektiden.
  • Rosta i cirka 70 till 80 minuter eller tills önskad tillagningsgrad. Min tog ca 70 minuter.
  • När lammbogen når önskad tillagningsgrad, ta ut den från ugnen. Flytta lammet till ett serveringsfat och täck med aluminiumfolie. Låt den vila i minst 20 minuter för att hjälpa safterna att sätta sig.

Skysås

  • Ta nu formen som lammbogen tillagades i och tillsätt 1,2 dl vatten. Tillsätt buljongen och använd en platt spatel för att lossa bitar i formen och skrapa så mycket du kan, men undvik de brända delarna.
  • Tillsätt sedan mjölet värm tills det tjocknar. Sila såsen genom en sil eller nät för att ta bort eventuella klumpar.
  • Häll sedan i ett såskar för att servera med lammet över potatismos,  citronrosmarinstekt potatis, citrondillpotatis, klyftpotatis och sidosallad som avokado  och tomat.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Lammbog i ugn, Ugnsrostad lammbog