Denna lammbog i ugn är kanske det saftigaste och enklaste lammreceptet du någonsin kommer att göra! Lammbogen kryddas med robusta kryddor, rosmarin och timjan, och jag gillar även att göra en enkel skysås till.
1mskfärska timjanblad, hackade (eller ½ msk torkade)
Skysås
1,2dlvatten
1,2dlvalfri buljong
1mskvetemjöl
2msksmör (valfritt för en rikare smak)
Instruktioner
Lammbog
Värm ugnen till 190°C.
Marinad – Kombinera kryddorna (paprika, spiskummin, koriander) i en skål tillsammans med salt, peppar, vitlök och ingefära. Sätt åt sidan.
Lammbog – Skär bort överflödigt fett från lammbogen och klappa torrt på alla sidor.Om lammet är blött kommer marinaden att glida av köttet så fort det börjar tillagas, torka då av med en pappersduk. Om lammbogen varit fryst, se till att den låtits tina minst en timme före marinering.
Gnid generöst med kryddmarinad över hela lammbogen och se till att gnugga sidorna också. Du kan låta lammbogen marinera i kylen i upp till 12 timmar eller på bänken i en timme, men det är inte nödvändigt.
Pensla generöst med olivoljan över lammbogen. Lägg lammet i en långpanna eller ugnsform som sedan ställs på ugnsgallret.Om du använder en termometer, lägg till den i mitten i den tjockaste delen av köttet.
Tillsätt 2,5 dl vatten i långpannan för att förhindra att fettdropparna från lammet ryker i ugnen.Om du upptäcker att vattnet har avdunstat och fettet ryker, tillsätt gärna ytterligare 2,5 dl vatten under stektiden.
Rosta i cirka 70 till 80 minuter eller tills önskad tillagningsgrad. Min tog ca 70 minuter.
När lammbogen når önskad tillagningsgrad, ta ut den från ugnen. Flytta lammet till ett serveringsfat och täck med aluminiumfolie. Låt den vila i minst 20 minuter för att hjälpa safterna att sätta sig.
Skysås
Ta nu formen som lammbogen tillagades i och tillsätt 1,2 dl vatten. Tillsätt buljongen och använd en platt spatel för att lossa bitar i formen och skrapa så mycket du kan, men undvik de brända delarna.
Tillsätt sedan mjölet värm tills det tjocknar. Sila såsen genom en sil eller nät för att ta bort eventuella klumpar.
Häll sedan i ett såskar för att servera med lammet över potatismos, citronrosmarinstekt potatis, citrondillpotatis, klyftpotatis och sidosallad som avokado och tomat.