Go Back
+ servings
Fyriskaka

Receptet - Så gör du:

Fyriskaka

4.8/5 baserat på 10 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Fyriskakan är en tidlös klassiker som även kallas för äppelsockerkaka. Detta är en enkel men otroligt ljuvlig och fin dessert. Jättegod att servera tillsammans med vispad grädde eller glass. Dessutom är det väldigt enkelt, snabbt och roligt att baka en fyriskaka!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

  • 125 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Topping

  • 3-4 st äpplen (medelstora)
  • 1-2 msk strösocker
  • 1 tsk kanel

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 180 grader Celsius.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter (cirka 22-24 cm i diameter).
  • Smält smöret/margarinet och låt svalna innan du går vidare till nästa steg.
  • Rör smöret/margarinet med sockret tills det blir pösigt.
  • Tillsätt 1 ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret, och mjölken. Blanda ihop och häll smeten i formen.
  • Om du vill, skala äpplena innan du sedan skär dem i tunna klyftor. Tryck varsamt ned dem i smeten ovanpå kakan, gärna i ett fint mönster. Strö sedan över strösocker, eventuellt blandat med kanel om du vill använda kanel.
  • Grädda din fyriskaka i nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter på 180 grader Celsius.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Äppelsockerkaka, Fyriskaka