Go Back
+ servings
Anka i ugn

Receptet - Så gör du:

Anka i ugn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna stekta anka har krispigt skinn på en perfekt mört, saftigt kött som kommer att uppskattas av alla!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 2-2,25 kg anka (ta bort inälvorna och halsen samt eventuell förpackad apelsinsås som kan finnas inne i kroppshålan)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk fänkålsfrön

Instruktioner

  • Om du använder en frusen anka, se till att först tina din anka i 2-3 dagar i kylen innan du gör receptet. När din anka är helt tinad, ta bort inälvorna och halsen samt eventuell förpackad apelsinsås som kan finnas i kroppshålan. Skölj med kallt vatten och torka sedan helt torrt med hushållspapper. Ställ ut ankan i 30 minuter för att värmas till rumstemperatur.
  • Värm ugnen till 225 grader C under tiden.
  • Använd en vass kniv eller pinnarna på en gaffel för att sticka hål på ankskinnet i små skåror eller korsningar (i diamantmönster). *Gör detta försiktigt, eftersom du inte vill sticka hål på ankköttet! Lyft upp skinnet för att undvika att sticka igenom köttet.
  • För en bra jämn tillagning på din anka finns det två saker att notera . 1) Det är bäst att inte fylla kroppshålan med lök eller citrus för smakens skull. Detta minskar luftflödet och ökar tillagningstiden. 2) Om du inte är orolig för presentationen eller att knyta benen i kors, kan du göra skåror i benlederna mellan kroppen och låret för att säkerställa att ankan ugnsrostad snabbt och jämnt.
  • Mal dina fänkålsfrön om det behövs och blanda sedan alla ingredienserna till kryddblandningen: salt, peppar, kanel, fänkål. Gnid in på alla ytor av ankskinnet.
  • Lägg ankan med bröstsidan uppåt i en långpanna. Rosta i den förvärmda ugnen vid 225 grader C i 15 minuter.
  • Sänk ugnstemperaturen till 175 grader C och fortsätt att steka ankan i ytterligare 1 timme och 15 minuter. Om ankan fortfarande har rinnande juicer som är rosa, låt den fortsätta stå i ugnen i 15 minuter till efter det.
  • När din anka har en innertemperatur på 63 grader C, ta bort den rostade ankan från ugnen och sätt löst en fyrkant av aluminiumfolie över ankan. Låt ankan vila i 20 minuter innan den skärs upp och serveras.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Anka i ugn, Ugnsrostad anka