Denna havreyoghurt smakar ljuvligt! Havremjölkyoghurt är ett lätt mejerifritt recept som är skonsamt att smälta för magen och som dessutom är mycket näringsrikt. Det här receptet är glutenfritt, veganskt, och bra för alla som vill äta mer spannmål eller följer en paleo-diet.
2tsklönnsirap eller 2 dadlar, mjukade i varmt vatten i 30 minuter
½tskvaniljextrakt
Instruktioner
Mixa vatten och havregryn till en puré med mixer i 30 sekunder på medelhastighet. (Om du vill, tillsätt först någon av de valfria ingredienserna som anges ovan). Häll denna blandning genom 2 lager duk för att ta bort de fasta partiklarna. Krama inte ur den extra vätskan hela vägen, men du kan trycka ut lite. (Du får ett krämigt ljust resultat och ingen klibbig konsistens genom att inte klämma fast material. Lite pressning/klämning skapar en krämigare yoghurt som är lite klibbig på ett trevligt sätt.)
Häll i din mixade havremjölk i en stor kastrull. Strö agar-agar över ytan och låt lösas upp i 5 minuter. Vispa sedan ner din agar-agar.
Värm försiktigt på medelvärme, och vispa kontinuerligt. Inga klumpar bildas om du inte har kramat ur den extra vätskan från havren när du gjorde din havremjölk. (Om du vispar hela tiden så bildas inga klumpar på något sätt.) Men blandningen kommer gradvis, subtilt och fint att tjockna lite.
Låt sjuda i 5 minuter för att lösa upp förtjockningsmedlet, vispa hela tiden medan det tjocknar något. Sänk värmen efter behov till låg eller medel-låg. Låt svalna.
Låt svalna till 40° C, känn av med fingret eller termostat. Strö probiotika eller vegansk yoghurtstarter över ytan och vispa i.
Häll i önskad behållare, övertäckt med plastfolie. Jäs i 10 till 24 timmar och håll en temperatur på cirka 40 grader, exempelvis i ugnen. Ju längre den jäser, desto mer probiotika kommer den att ha.
Söta efter smak, eller kyl och söta sedan efter önskemål. Kyl för att tjockna yoghurten helt.