Denna ljuvliga version av en klassisk västerbottenpaj är LCHF-kompatibel, alltså låg i kolhydrater, och med högre innehåll av fett!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
LCHF-pajskalet
3dlmandelmjöl
1stägg
1dlsesamfrön (skalade)
1mskoch 1 tsk fiberhusk
1nypasalt
50gsmör
Pajens västerbottenostfyllning
350griven Västerbottensost
2,25dlvispgrädde
4stägg
½tsksalt
1tskmalen svartpeppar
Instruktioner
I en skål, blanda mandelmjöl med skalade sesamfrön. Tillsätt sedan resten av pajskalet ingredienser och blanda väl till en fullvärdig deg.
Plocka fram en pajform, allra helst med avtagbara kanter. Sätt pajskalet på plats i formen med hjälp av rena fingrar.
Ställ pajskalet i formen i kylen så det får stelna lite, cirka 30 minuter. 10 minuter innan skalet plockas ut, förvärv ugnen till 200 grader Celsius. Grädda pajskalet 7-8 minuter inuti ugnen.
Under tiden, börja med pajens västerbottenostfyllning. Vispa ihop äggen tillsammans med grädde och tillsätt salt och peppar. Tillsätt även den rivna osten, och för ner fyllningen i pajskalet, i pajformen.
Fortfarande på 200 grader, gratinera pajen i cirka 25 upp till 30 minuter i mitten av ugnen.
Njut! Valfritt: Servera gärna med en klick crème fraiche, och eventuellt även finhackad rödlök, och röd rom!