Go Back
+ servings
Västerbottenpaj LCHF

Receptet - Så gör du:

Västerbottenpaj (LCHF)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna ljuvliga version av en klassisk västerbottenpaj är LCHF-kompatibel, alltså låg i kolhydrater, och med högre innehåll av fett!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

LCHF-pajskalet

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 st ägg
  • 1 dl sesamfrön (skalade)
  • 1 msk och 1 tsk fiberhusk
  • 1 nypa salt
  • 50 g smör

Pajens västerbottenostfyllning

  • 350 g riven Västerbottensost
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 4 st ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar

Instruktioner

  • I en skål, blanda mandelmjöl med skalade sesamfrön. Tillsätt sedan resten av pajskalet ingredienser och blanda väl till en fullvärdig deg.
  • Plocka fram en pajform, allra helst med avtagbara kanter. Sätt pajskalet på plats i formen med hjälp av rena fingrar.
  • Ställ pajskalet i formen i kylen så det får stelna lite, cirka 30 minuter. 10 minuter innan skalet plockas ut, förvärv ugnen till 200 grader Celsius. Grädda pajskalet 7-8 minuter inuti ugnen.
  • Under tiden, börja med pajens västerbottenostfyllning. Vispa ihop äggen tillsammans med grädde och tillsätt salt och peppar. Tillsätt även den rivna osten, och för ner fyllningen i pajskalet, i pajformen.
  • Fortfarande på 200 grader, gratinera pajen i cirka 25 upp till 30 minuter i mitten av ugnen.
  • Njut! Valfritt: Servera gärna med en klick crème fraiche, och eventuellt även finhackad rödlök, och röd rom!
Måltid Huvudrätt
Kök LCHF, Svenskt
Nyckelord LCHF-västerbottenpaj, Västerbottenpaj LCHF