Go Back
+ servings
Karlssons frestelse

Receptet - Så gör du:

Karlssons frestelse (Skinkjansson)

5/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Om du inte gillar ansjovis så kanske Karlssons frestelse är något för dig! Karlssons frestelse kallas också Skinkjansson (eller Janssons frestelse med skinka), och är alltså en Janssons frestelse med skinka istället för ansjovis.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 8 bufféportioner

Ingredienser
 

  • 350 g skivad eller tärnad julskinka, eller kokt skinka
  • smör till att steka lök och skinka med
  • 2 st gula lökar, skivade
  • 1 kg potatis, skalad och skivad i strimlor (helst mjölig)
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk kryddpeppar, malen
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 0,75 dl ströbröd
  • 3 msk smör (till att klicka ovanpå gratängen)

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 180°C.
  • Skiva löken fint och strimla eller skär upp skinkan i kuber.
  • Tillsätt smöret till en stekpanna och fräs löken i smöret till den är genomskinlig. Tillsätt kryddpeppar och ha sedan ner skinkan i stekpannan tillsammans med löken. Fräs i 2 minuter till.
  • Skala och tvätta potatisen och strimla den i fina strimlor.
  • Ta fram en ugnssäker form i vilken du varvar potatisstrimlor med skink- och lökblandningen från stekpannan.
  • Ta fram en skål och gör en blandning av mjölk, grädde, dijonsenap, och kryddor, och häll denna blandning i ugnsformen.
  • När din gratäng är färdigbyggd, strö över ströbrödet och klicka ut smöret ovanpå gratängen.
  • Grädda i ugnen i ca 1 timme och 10 minuter.
  • Njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Janssons med skinka, Janssons utan ansjovis, Karlssons frestelse, Skinkjansson