Om du inte gillar ansjovis så kanske Karlssons frestelse är något för dig! Karlssons frestelse kallas också Skinkjansson (eller Janssons frestelse med skinka), och är alltså en Janssons frestelse med skinka istället för ansjovis.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet15 minuterminuter
Totalt 1 timmet30 minuterminuter
Portioner 8bufféportioner
Ingredienser
350gskivad eller tärnad julskinka, eller kokt skinka
smör till att steka lök och skinka med
2stgula lökar, skivade
1kgpotatis, skalad och skivad i strimlor (helst mjölig)
3dlmjölk
3dlvispgrädde
3tsksvartpeppar
1tsksalt
½tskkryddpeppar, malen
1,5mskdijonsenap
0,75dlströbröd
3msksmör (till att klicka ovanpå gratängen)
Instruktioner
Förvärm ugnen till 180°C.
Skiva löken fint och strimla eller skär upp skinkan i kuber.
Tillsätt smöret till en stekpanna och fräs löken i smöret till den är genomskinlig. Tillsätt kryddpeppar och ha sedan ner skinkan i stekpannan tillsammans med löken. Fräs i 2 minuter till.
Skala och tvätta potatisen och strimla den i fina strimlor.
Ta fram en ugnssäker form i vilken du varvar potatisstrimlor med skink- och lökblandningen från stekpannan.
Ta fram en skål och gör en blandning av mjölk, grädde, dijonsenap, och kryddor, och häll denna blandning i ugnsformen.
När din gratäng är färdigbyggd, strö över ströbrödet och klicka ut smöret ovanpå gratängen.
Grädda i ugnen i ca 1 timme och 10 minuter.
Njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Janssons med skinka, Janssons utan ansjovis, Karlssons frestelse, Skinkjansson