Krispig på utsidan, saftig och mör på insidan och fantastiska smaker gör detta till den bästa ugnsbakade fläskytterfilén!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 30 minuterminuter
Totalt 35 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
1kgfläskytterfilé
2mskolja
4mskfärsk citron-, lime- eller apelsinjuice – (eller 1 matsked av varje)
4tskitaliensk kryddmix
2tskvitlökspulver
2tskspiskummin
2tsksalt
2tskchilipulver
1tskrökt paprika – (valfritt men rekommenderas starkt)
1tsksvartpeppar
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader Celsius och smörj lätt en stor ugnsform. Stick hål i filén med en gaffel. Gnid in olja på alla sidor av köttet.
Vispa ihop italiensk kryddmix, vitlökspulver, spiskummin, salt, chilipulver, rökt paprika (om du använder) och svartpeppar. Strö blandningen över filén och klappa den på köttytan på alla sidor. Lägg i förberedd ugnsform och ringla citron/limejuice över toppen.
Grädda i 25-35 minuter tills utsidan är brynt och krispig och mitten är genomstekt till önskad form (du kan ta ut dem på den tidiga sidan om du gillar mitten lite rosa).
Skeda saft från fatet över köttet. Låt vila på skärbräda eller i ugnsformen i 5-10 minuter. Skär i 2,5-centimetersbitar. Skeda eventuell återstående juice från pannan över skivorna, garnera med färsk hackad koriander om så önskas och servera.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Fläskytterfilé i ugn, Ugnsbakad fläskytterfilé