Detta recept är både för de som är bekanta med dadelsirap och vill göra det hemma, och för dem som aldrig har provat det!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 2 timmart15 minuterminuter
Totalt 2 timmart20 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
250gdadlar
1dlkokande vatten
Instruktioner
Blötlägg dadlarna i det kokande vattnet och låt stå i 2 timmar efter lite omrörning.
Mosa dadlarna. Sila över en sil med en nötpåse eller en tunn duk (som låter saften passera men inte fruktköttet). Pressa dadelköttet väl för att extrahera saften.
Lägg tillbaka fruktköttet i skålen och tillsätt mer kokande vatten. Mosa och sila igen.
Tillsätt det silade vattnet till en kastrull, helst med tjock botten.
Koka upp och sänk värmen. Låt puttra till vätskan tjocknar och får tjock konsistens (konsistensen kommer att bli ännu tjockare när den får kallna senare).
När den är klar är den glansig och tjock. Låt kyla och häll i en lufttät burk.
Förvara i kylen och använd till pannkakor, på bröd, till kakor, glassar, smoothies med mera!