Go Back
+ servings
Ugnsstekt fläsklägg

Receptet - Så gör du:

Ugnsstekt fläsklägg med skysås

4.8/5 baserat på 8 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Fläsklägg i ugn är riktigt härlig husmanskost som framförallt gifter sig väl med potatis eller surkål.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 3 timmar 10 minuter
Totalt 3 timmar 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 1,5 kg fläsklägg
  • 2 st stora gula lökar, fint hackade
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 st stjälkar rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 st morötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 125 grader Celsius.
  • Smörj en ugnstålig form eller en gryta med smör.
  • Finhacka löken och vitlöken och lägg i botten på din ugnsform tillsammans med rosmarinet.
  • Skär ett rutmönster på svålen av fläsklägget.
  • Smörj in fläskläggen med en blandning av krossade vitpepparkorn, salt, olivolja och timjan. Toppa med lite smör
  • Ha in i ugnen och ugnsstek fläskläggen på 125 grader i ungefär 3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Efter de första två timmarna, tillsätt skalade morötter i stavform till formen och låt ugnsstekas under sista timmen. 
  • Ta ut ur ugnen när det är klart och tärna fläsket fint. Övergå eventuellt till att steka tärningarna lätt på spisen i stekpanna, gryta eller kastrull för lite extra yta.
  • Servera med potatismos eller rotmos, samt morötterna. Löken och köttsaften blir en härlig sås till!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Ugnsstekt fläsklägg