Fläsklägg i ugn är riktigt härlig husmanskost som framförallt gifter sig väl med potatis eller surkål.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 3 timmart10 minuterminuter
Totalt 3 timmart20 minuterminuter
Portioner 4portioner
Ingredienser
1,5kgfläsklägg
2ststora gula lökar, fint hackade
6stvitlöksklyftor
2ststjälkar rosmarin
2tsksalt
2tsktimjan
1tskvitpepparkorn
2mskolivolja
50gsmör
3stmorötter
Instruktioner
Sätt ugnen på 125 grader Celsius.
Smörj en ugnstålig form eller en gryta med smör.
Finhacka löken och vitlöken och lägg i botten på din ugnsform tillsammans med rosmarinet.
Skär ett rutmönster på svålen av fläsklägget.
Smörj in fläskläggen med en blandning av krossade vitpepparkorn, salt, olivolja och timjan. Toppa med lite smör
Ha in i ugnen och ugnsstek fläskläggen på 125 grader i ungefär 3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Efter de första två timmarna, tillsätt skalade morötter i stavform till formen och låt ugnsstekas under sista timmen.
Ta ut ur ugnen när det är klart och tärna fläsket fint. Övergå eventuellt till att steka tärningarna lätt på spisen i stekpanna, gryta eller kastrull för lite extra yta.
Servera med potatismos eller rotmos, samt morötterna. Löken och köttsaften blir en härlig sås till!