I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finsk morotslåda!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 50 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 8portioner
Ingredienser
1kgmorötter
5dlvatten
1tsksalt
1 ½dlgrötris
3dlvispgrädde
2stägg
½dlmjölk
½tsksalt
0,5dlsirap
¼ tskmuskot
¼tskmald vitpeppar
1-2mskströbröd
Instruktioner
Skala morötter och hacka dem (i centimetertjocka bitar, vi kommer ändå mosa dem i ett senare steg).
Koka de skalade, hackade morötterna i lättsaltat vatten i cirka 7-8 minuter. Vattnet ska bara precis täcka morötterna.
Koka riset i det saltade morotsvattnet.
Mosa morötterna under tiden, så att du får en slät massa. Tillsätt grädde, mjölk, ägg och kryddor i purén. När riset är färdigkokt, kombinera det med övriga ingredienser. Kontrollera mängden salt.
Klä en ugnsform med cirka 2 liters kapacitet i smör och ströbröd.
Häll blandningen i ugnsformen. Strö lite extra ströbröd på toppen.