Go Back
+ servings
Finsk morotslåda

Receptet - Så gör du:

Finsk morotslåda

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finsk morotslåda!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

  • 1 kg morötter
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ dl grötris
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • ½ dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • ¼ tsk muskot
  • ¼ tsk mald vitpeppar
  • 1-2 msk ströbröd

Instruktioner

  • Skala morötter och hacka dem (i centimetertjocka bitar, vi kommer ändå mosa dem i ett senare steg).
  • Koka de skalade, hackade morötterna i lättsaltat vatten i cirka 7-8 minuter. Vattnet ska bara precis täcka morötterna.
  • Koka riset i det saltade morotsvattnet.
  • Mosa morötterna under tiden, så att du får en slät massa. Tillsätt grädde, mjölk, ägg och kryddor i purén. När riset är färdigkokt, kombinera det med övriga ingredienser. Kontrollera mängden salt.
  • Klä en ugnsform med cirka 2 liters kapacitet i smör och ströbröd.
  • Häll blandningen i ugnsformen. Strö lite extra ströbröd på toppen.
  • Grädda i 200 grader Celsius i 45 minuter.
Måltid Huvudrätt
Kök Finskt
Nyckelord Finsk morotslåda, Morotslåda