Go Back
+ servings
Torrone

Receptet - Så gör du:

Torrone

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Njut av din hemlagade mjuka torrone!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 50 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 24 bitar

Utrustning

Godistermometer

Ingredienser
 

  • 200 g hasselnötter
  • 200 g mandel
  • 400 g strösocker
  • 300 g honung
  • 100 g glykossirap
  • 4 st äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Oblatpapper eller rispapper valfritt

Instruktioner

  • Rosta hasselnötterna och mandlarna i en torr panna eller i ugnen på 175°C i cirka 10-15 minuter tills de är gyllene och doftande. Låt svalna och grovhacka dem sedan.
  • Förbered en form (cirka 20x30 cm) genom att klä den med bakplåtspapper eller oblatpapper.
  • I en tjockbottnad kastrull, värm socker, honung och glykossirap på medelhög värme tills sockret har lösts upp helt och blandningen börjar koka. Använd en godistermometer och koka blandningen tills den når 140°C.
  • Medan sockersirapen kokar, vispa äggvitorna med en nypa salt i en ren, torr skål tills styva toppar bildas.
  • När sockersirapen når 140°C, ta bort den från värmen. Börja vispa äggvitorna igen på låg hastighet och häll den heta sirapen i en tunn stråle i äggvitorna, fortsätt vispa på låg hastighet. Var försiktig så att du inte bränner dig.
  • När all sirap har tillsatts, öka hastigheten till medelhög och fortsätt vispa tills blandningen är tjock och glansig. Detta kan ta upp till 10 minuter.
  • Tillsätt vaniljextraktet och de rostade, hackade nötterna till marängblandningen och rör om försiktigt med en spatel tills allt är väl blandat.
  • Häll blandningen i den förberedda formen och sprid ut den jämnt. Använd en spatel för att jämna ut ytan. Om du använder oblatpapper, lägg ett ark på toppen och tryck försiktigt ned det.
  • Låt din torrone svalna helt i rumstemperatur, vilket tar cirka 1-2 timmar.
  • När din torrone har stelnat, lyft upp den ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Använd en vass kniv för att skära den i bitar av önskad storlek.
  • Din torrone kan förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till två veckor. Lägg bakplåtspapper mellan lagren för att förhindra att bitarna klibbar ihop.
Måltid Efterrätt
Kök Italienskt, Spanskt, Svenskt
Nyckelord Torrone