Go Back
+ servings
Silltårta utan gelatin

Receptet - Så gör du:

Silltårta utan gelatin

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna läckra tårta är perfekt för bufféer, smörgåsbord och festliga tillfällen. Servera gärna med knäckebröd och en frisk sallad för en komplett måltid. Smaklig måltid!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 10 portioner

Utrustning

Ingredienser
 

Botten

  • 200 g kavring
  • 100 g smör smält

Fyllning

  • 4 st hårdkokta ägg finhackade
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl gräddfil
  • 200 g inlagd sill avrunnen och hackad
  • 1 st liten rödlök finhackad
  • 1 dl dill hackad
  • 1 dl gräslök hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 tsk citronsaft

Garnering

  • Skivad rödlök
  • Skivad citron
  • Dillkvistar
  • Rädisor skivade (valfritt)
  • Gräslök finskuren

Instruktioner

Förberedelse av botten

  • Smula kavringen fint i en matberedare eller smula den för hand.
  • Blanda de smulade kavringsbrödet med smält smör tills det är väl blandat.
  • Tryck ut blandningen i botten av en springform (ca 24 cm i diameter) och jämna till ytan med baksidan av en sked.
  • Ställ formen i kylskåpet för att stelna medan du förbereder fyllningen.

Förberedelse av fyllningen

  • Blanda crème fraîche, gräddfil och dijonsenap i en stor skål.
  • Tillsätt hackade ägg, inlagd sill, rödlök, dill och gräslök. Rör om försiktigt för att kombinera allt väl.
  • Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Var försiktig med saltet eftersom sillen redan är salt.

Montering

  • Ta ut springformen med kavringsbotten från kylskåpet.
  • Fördela sillblandningen jämnt över kavringsbotten och jämna till ytan med en sked.
  • Täck tårtan med plastfolie och ställ i kylskåpet i minst 3-4 timmar, gärna över natten, för att låta smakerna utvecklas.

Garnering och servering

  • Precis innan servering, dekorera silltårtan med skivad rödlök, skivad citron, dillkvistar, skivade rädisor och finskuren gräslök.
  • Lossa försiktigt springformens kant och placera tårtan på ett serveringsfat.
Måltid Huvudrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Silltårta utan gelatin