Ge vitlöken god karamelliserad och söt smak genom att ugnsbaka den!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 30 minuterminuter
Totalt 35 minuterminuter
Portioner 1vitlökshuvud
Ingredienser
1stvitlökshuvud
2mskolivolja
Flingsalt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
Skär av toppen av vitlökshuvudet så att alla vitlöksklyftor syns.
Placera vitlöken i en ugnssäker form eller på en bit aluminiumfolie.
Ringla över olivolja över vitlöken så att den täcks jämnt.
Krydda med lite flingsalt och svartpeppar över vitlöken.
Täck formen eller folien med aluminiumfolie.
Baka i ugnen i ca 30-40 minuter, tills vitlöken är mjuk och karamelliserad. Du kan kontrollera mjukheten genom att sticka en kniv i en av klyftorna för att se om den glider lätt igenom.
Ta ut vitlöken från ugnen och låt den svalna något innan du hanterar den.
När vitlöken har svalnat tillräckligt, pressa ut de mjuka vitlöksklyftorna från skalet och använd dem som du önskar. Du kan sprida dem på bröd, blanda dem i såser eller puréa dem för att göra en krämig vitlökssås.