Go Back
+ servings
Ugnsbakad vitlök

Receptet - Så gör du:

Ugnsbakad vitlök

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ge vitlöken god karamelliserad och söt smak genom att ugnsbaka den!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 1 vitlökshuvud

Ingredienser
 

  • 1 st vitlökshuvud
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt och svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
  • Skär av toppen av vitlökshuvudet så att alla vitlöksklyftor syns.
  • Placera vitlöken i en ugnssäker form eller på en bit aluminiumfolie.
  • Ringla över olivolja över vitlöken så att den täcks jämnt.
  • Krydda med lite flingsalt och svartpeppar över vitlöken.
  • Täck formen eller folien med aluminiumfolie.
  • Baka i ugnen i ca 30-40 minuter, tills vitlöken är mjuk och karamelliserad. Du kan kontrollera mjukheten genom att sticka en kniv i en av klyftorna för att se om den glider lätt igenom.
  • Ta ut vitlöken från ugnen och låt den svalna något innan du hanterar den.
  • När vitlöken har svalnat tillräckligt, pressa ut de mjuka vitlöksklyftorna från skalet och använd dem som du önskar. Du kan sprida dem på bröd, blanda dem i såser eller puréa dem för att göra en krämig vitlökssås.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Ugnsbakad vitlök