Hummerfonden kan användas som bas i många skaldjursrätter och soppor för att ge en rik och djup smak.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 45 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 1liter
Ingredienser
2sttill 3 st humrars skalcirka 1,2 kg totalt
1ststor gul lökgrovhackad
2stmoröttergrovhackade
2stselleristjälkargrovhackade
2stvitlöksklyftorkrossade
1dltomatpuré
1dlvitvin
1tskhel svartpeppar
10stdillstjälkar
1lvatten
Salt efter smak
Instruktioner
Börja med att förbereda humrarna. Separera hummerköttet från skalet och klorna. Använd hummerköttet till andra rätter och behåll skalet och klorna för fonden.
Värm upp en stor gryta eller kastrull över medelhög värme. Tillsätt hummerskal, lök, morötter, selleri och vitlök. Rosta ingredienserna i cirka 10 minuter tills de får en fin gyllene färg.
Tillsätt tomatpuré och rör om väl. Låt tomatpurén rostas i ytterligare 5 minuter för att utveckla smakerna.
Häll i vitvinet för att deglacera pannan, skrapa upp eventuella bruna bitar från botten med en träsked.
Tillsätt dillstjälkar, svartpeppar och vatten. Låt blandningen koka upp och sänk sedan värmen till låg. Täck grytan och låt hummerfonden sjuda i minst 45-60 minuter för att dra ut alla smaker.
Efter koktiden, sila fonden genom en finmaskig sil eller silduk för att avlägsna fasta ämnen. Pressa ordentligt för att extrahera all den goda smaken från hummerskalen och grönsakerna.
Smaka av fonden med salt och justera kryddningen efter önskemål.
Låt hummerfonden svalna och förvara den i kylskåp i upp till en vecka, eller frysa in den för längre hållbarhet.