Go Back
+ servings
Hummerfond

Receptet - Så gör du:

Hummerfond

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Hummerfonden kan användas som bas i många skaldjursrätter och soppor för att ge en rik och djup smak.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 1 liter

Ingredienser
 

  • 2 st till 3 st humrars skal cirka 1,2 kg totalt
  • 1 st stor gul lök grovhackad
  • 2 st morötter grovhackade
  • 2 st selleristjälkar grovhackade
  • 2 st vitlöksklyftor krossade
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl vitvin
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 10 st dillstjälkar
  • 1 l vatten
  • Salt efter smak

Instruktioner

  • Börja med att förbereda humrarna. Separera hummerköttet från skalet och klorna. Använd hummerköttet till andra rätter och behåll skalet och klorna för fonden.
  • Värm upp en stor gryta eller kastrull över medelhög värme. Tillsätt hummerskal, lök, morötter, selleri och vitlök. Rosta ingredienserna i cirka 10 minuter tills de får en fin gyllene färg.
  • Tillsätt tomatpuré och rör om väl. Låt tomatpurén rostas i ytterligare 5 minuter för att utveckla smakerna.
  • Häll i vitvinet för att deglacera pannan, skrapa upp eventuella bruna bitar från botten med en träsked.
  • Tillsätt dillstjälkar, svartpeppar och vatten. Låt blandningen koka upp och sänk sedan värmen till låg. Täck grytan och låt hummerfonden sjuda i minst 45-60 minuter för att dra ut alla smaker.
  • Efter koktiden, sila fonden genom en finmaskig sil eller silduk för att avlägsna fasta ämnen. Pressa ordentligt för att extrahera all den goda smaken från hummerskalen och grönsakerna.
  • Smaka av fonden med salt och justera kryddningen efter önskemål.
  • Låt hummerfonden svalna och förvara den i kylskåp i upp till en vecka, eller frysa in den för längre hållbarhet.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Hummerfond