Go Back
+ servings
Världens godaste Janssons frestelse

Receptet - Så gör du:

Världens godaste Janssons frestelse

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Mitt godaste recept på en älskad svensk delikatess, perfekt för att förgylla ditt julbord eller en speciell middag!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1 kg potatis
  • 2 st gula lökar
  • 1 burk ansjovisfiléer ca 125 g
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • Smör att smörja formen
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

  • Skala potatisen och strimla den tunt.
  • Skala och skiva löken tunt.
  • Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
  • Smörj en standardstor ugnsfast form, ca 20x30 cm med smör och strö över lite ströbröd.
  • Lägg hälften av den strimlade potatisen i formen.
  • Fördela ansjovisfiléerna över potatisen.
  • Lägg löken och resten av den strimlade potatisen ovanpå ansjovisen.

Gräddmjölken

  • Blanda grädde och mjölk i en kastrull och värm upp på spisen.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Häll såsen över potatisen i formen.

Gratinering

  • Strö över ströbröd jämnt över formen.
  • Gratinera i ugnen i cirka 45-60 minuter, eller tills potatisen är mjuk och ytan har fått fin färg.

Servering

  • Färdigt! Servera Janssons frestelse som en del av julbordet eller som huvudrätt med en sallad.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste Janssons frestelse