Go Back
+ servings
Windsorkaka

Receptet - Så gör du:

Windsorkaka

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Njut av din hemlagade Windsorkaka!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 1 timme 45 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

Degen

  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 30 g smör rumstempererat
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 st ägg andra halvan sparas till penslingen

Fyllningen

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 st äggula
  • 2 tsk vaniljsocker

Krämen

  • 100 g smör rumstempererat
  • 2 msk florsocker

Pensling och topping

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl hackad sötmandel alternativt havregryn
  • 2 msk smör
  • 1/2 st ägg den halvan vi tidigare sparade

Instruktioner

  • Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den.
  • Degen: I en stor skål, blanda hälften av mjölet med det mjuka smöret. Tillsätt salt, strösocker, ägg och jästblandningen. Arbeta degen tills den är smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i 1 timme.
  • För fyllningen: Koka upp mjölk, potatismjöl, äggula och strösocker i en kastrull. Rör konstant tills det blir en tjock kräm. Låt svalna och tillsätt vaniljsocker.
  • Krämen: Vispa det rumstempererade smöret och florsockeret, rör sedan i den avsvalnade fyllningen tills det blir en luftig kräm.
  • Ta upp degen, knåda den och forma den till en rund kaka (cirka 24 cm i diameter). Lägg i en springform med bakplåtspapper i botten, eller på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Låt degen jäsa till dubbel storlek, övertäckt med en kökshandduk.
  • Pensling: Pensla kakan med den andra halvan av ägget, uppvispat.
  • Toppingen: Blanda vetemjöl, strösocker, hackad sötmandel (eller havregryn) och mjukt smör till en grynig massa. Strö över toppingen blandningen.
  • Grädda i mitten av ugnen vid 225℃ i 12-15 minuter.
  • Låt kakan svalna under en bakduk. Dela kakan på mitten och bred på fyllningen. Lägg ihop och låt kakan stå kallt en stund innan du skär upp den.
  • Njut av din Windsorkaka!
Måltid Efterrätt
Kök Engelskt, Svenskt
Nyckelord Windsorkaka