Go Back
+ servings
Kalljästa saffransbullar

Receptet - Så gör du:

Kalljästa saffransbullar

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev en smakrik fest av saffran i varje tugga med dessa kalljästa saffransbullar, perfekt för när du vill njuta av något extra gott!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 6 timmar
Totalt 6 timmar 30 minuter
Portioner 12 bullar

Ingredienser
 

  • 0,5 g saffran
  • 25 g färsk jäst
  • 8,5 dl vetemjöl special cirka
  • 3 dl mjölk 3% fetthalt
  • 75 g smör rumstempererat
  • 1 nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 80 g naturell färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vitt vetemjöl

Övrigt

  • 1 st ägg
  • Pärlsocker

Instruktioner

  • Mortla saffranet till ett fint pulver och lös upp det i lite varm mjölk. Låt det dra i några minuter.
  • Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffranet blandat med mjölken. Rör om tills jästen löser upp sig.
  • Tillsätt rumstempererat smör, salt, strösocker, vaniljsocker och ägg till jästblandningen. Blanda väl.
  • Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov.
  • Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylskåp över natten eller i minst 4-6 timmar.
  • Gör fyllningen genom att blanda smör, strösocker, mandelmjöl, naturell färskost, florsocker och vetemjöl i en separat skål tills det blir en jämn smet.
  • Ta ut degen från kylskåpet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
  • Bred ut fyllningen jämnt på varje rektangel.
  • Rulla ihop varje rektangel från långsidan för att bilda två rullar.
  • Skär varje rulle i skivor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30-45 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader Celsius.
  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö pärlsocker över dem.
  • Grädda bullarna i ugnen i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna.
  • Låt bullarna svalna något innan servering. Njut av dina kalljästa saffransbullar!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kalljästa saffransbullar