Laga denna saftiga Lammframdel i ugn med rostade grönsaker och smakfulla kryddor för en lyxig middag med enkla förberedelser.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 3 timmart
Totalt 3 timmart10 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
1,5kgtill 2 kg lammframdel (cirka)
2mskolivolja
2stgula lökarskivade
2stvitlöksklyftorkrossade
2stmorötterskurna i skivor
2stselleristjälkarskurna i bitar
2strosmarinkvistar
2sttimjankvistar
Salt och svartpeppar efter smak
Valfritt tillbehör
4portionerpotatis eller ris (exempel)
Instruktioner
Förvärm din ugn till 160 grader Celsius.
Skölj av och klapptorka lammframdelen noggrant med pappershanddukar. Om det behövs, trimma bort överflödig fett och hinnor.
Placera lammframdelen i en ugnsform. Tillsätt skalad och klyftad lök, grovhackad vitlök, grovhackade och skalade morötter och selleri runt om. Massera lätt in olivoljan över köttet och ringla lite över grönsakerna. Krydda med salt och peppar och eventuellt torkad timjan och rosmarin.
Rosta lammframdelen i mitten av ugnen i ca 2,5-3 timmar, eller tills att köttet är mört och har fått en fin gyllenbrun färg. Titta till köttet då och då och rör om lite. Tänk gärna på vilket tillbehör du vill ha till lammet, såsom exempelvis ris eller potatis, och se till att detta blir klart ungefär samtidigt till när lammet är färdigt.
När lammframdelen är klar, ta ut den från ugnen och låt den vila i några minuter innan du skär upp den i skivor.
Servera lammframdelen med eventuellt några av de rostade grönsakerna och ditt val av tillbehör, exempelvis ris eller ugnsrostad potatis.