Go Back
+ servings
Julskinka sous vide

Receptet - Så gör du:

Julskinka sous vide

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna metod ger dig en saftig och smakrik julskinka tillagad med sous vide-teknik.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 12 timmar
Totalt 12 timmar 10 minuter
Portioner 1 skinka

Ingredienser
 

  • 1 st rimmad julskinka (okokt) ca 2-3 kg
  • Plastpåse eller vakuumpåse om du är osäker på plastens lämplighet
  • Kryddor och smaksättning valfritt - t.ex. nejlikor, lagerblad, kryddpeppar, senapspulver

Griljering

  • 4 msk grovkornig senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 st äggula
  • 2 msk farinsocker
  • 1,5 dl ströbröd

Instruktioner

  • Fyll ett stort sous vide-vattenbad med vatten och ställ in temperaturen på 68-72 grader Celsius. Använd en sous vide-maskin för att hålla temperaturen konstant.
  • Om du vill ge skinkan extra smak, kan du först sticka in några nejlikor, lagerblad eller kryddpeppar i skinkan. Du kan också gnugga in lite senapspulver på ytan för smaksättning.
  • Placera den rimmade julskinkan i en vakuumpåse, om du är osäker på att den ursprungliga förpackningen kan lagas i sous vide. Se till att det inte finns någon luft kvar i påsen.
  • Sänk försiktigt påsen med julskinkan i det förvärmda sous vide-vattenbadet.
  • Låt julskinkan tillagas i sous vide-badet i 12 timmar.
  • Efter de 12 timmarna, ta ut julskinkan ur påsen och låt svalna på köksbänken. Kyl i kylskåpet, exempelvis över natten.
  • Förbered griljeringen. I en skål, blanda grovkornig senap, dijonsenap, äggula och farinsocker till en jämn pasta.
  • Pensla med griljeringen och strö över ströbröd. Griljera i ugnen vid hög temperatur (ca 225 grader Celsius) i 10 minuter, eller tills ytan får en vacker gyllenbrun färg.
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna en aning. Skiva upp din sous vide julskinka och servera!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Julskinka sous vide