Denna metod ger dig en saftig och smakrik julskinka tillagad med sous vide-teknik.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 12 timmart
Totalt 12 timmart10 minuterminuter
Portioner 1skinka
Ingredienser
1strimmad julskinka (okokt)ca 2-3 kg
Plastpåse eller vakuumpåseom du är osäker på plastens lämplighet
Kryddor och smaksättningvalfritt - t.ex. nejlikor, lagerblad, kryddpeppar, senapspulver
Griljering
4mskgrovkornig senap
1mskdijonsenap
1stäggula
2mskfarinsocker
1,5dlströbröd
Instruktioner
Fyll ett stort sous vide-vattenbad med vatten och ställ in temperaturen på 68-72 grader Celsius. Använd en sous vide-maskin för att hålla temperaturen konstant.
Om du vill ge skinkan extra smak, kan du först sticka in några nejlikor, lagerblad eller kryddpeppar i skinkan. Du kan också gnugga in lite senapspulver på ytan för smaksättning.
Placera den rimmade julskinkan i en vakuumpåse, om du är osäker på att den ursprungliga förpackningen kan lagas i sous vide. Se till att det inte finns någon luft kvar i påsen.
Sänk försiktigt påsen med julskinkan i det förvärmda sous vide-vattenbadet.
Låt julskinkan tillagas i sous vide-badet i 12 timmar.
Efter de 12 timmarna, ta ut julskinkan ur påsen och låt svalna på köksbänken. Kyl i kylskåpet, exempelvis över natten.
Förbered griljeringen. I en skål, blanda grovkornig senap, dijonsenap, äggula och farinsocker till en jämn pasta.
Pensla med griljeringen och strö över ströbröd. Griljera i ugnen vid hög temperatur (ca 225 grader Celsius) i 10 minuter, eller tills ytan får en vacker gyllenbrun färg.
Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna en aning. Skiva upp din sous vide julskinka och servera!