Upplev en underbar smaksymfoni med denna saftiga karamelliserade banankaka à la upp-och-ner, perfekt för alla tillfällen!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 55 minuterminuter
Totalt 1 timmet5 minuterminuter
Portioner 8bitar
Ingredienser
För toppen (botten)
4stmogna bananer
75gsmör
1,5dlljust muscovadosocker
½tskvaniljextrakt
Smeten
3dlvetemjöl
2tskbakpulver
1tskmalen kanel
½tskmalen ingefära
3dlljust muscovadosocker
1,5dlgräddfil
100gsmör
3stägg
Instruktioner
Sätt ugnen på 180ºC. Smörj en rund kakform med en diameter på cirka 24 cm. Klipp ut en cirkel av bakpapper och placera den i botten av formen.
Dela bananerna på längden och ställ åt sidan så länge, ha dem redo.
Toppen av kakan: vi börjar med att göra en karamellsås. Smält smör tillsammans med muscovadosocker i en liten kastrull på medelvärme. När det är helt smält och blandat, tillsätt vaniljextrakt och rör om.
Häll karamellsåsen i den förberedda kakformen och fördela den jämnt över botten. Placera bananerna ovanpå karamellen, med den skurna sidan nedåt.
För smeten, blanda vetemjöl, bakpulver, malen kanel, malen ingefära, muscovadosocker och smör i en stor skål. Tillsätt ägg och gräddfil. Vispa allt ihop med elvisp på låg hastighet tills smeten är slät och väl blandad.
Häll smeten över bananerna i kakformen och jämna till ytan med en spatel.
Grädda i mitten av ugnen vid 180ºC i cirka 55 minuter, eller tills att en sticka som du sticker in i mitten kommer ut ren. Om kakan börjar se för mörk ut, täck den med folie.
Ta ut ur ugnen. Låt kakan svalna i formen innan du vänder den upp och ner på en tallrik. Den smakar allra bäst när den serveras varm, men är också god vid rumstemperatur. Godast inom 2 dagar! Servera gärna med en kula vaniljglass.