Go Back
+ servings
Upp och ner-kaka med banan

Receptet - Så gör du:

Upp och ner-kaka med banan

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev en underbar smaksymfoni med denna saftiga karamelliserade banankaka à la upp-och-ner, perfekt för alla tillfällen!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme 5 minuter
Portioner 8 bitar

Ingredienser
 

För toppen (botten)

  • 4 st mogna bananer
  • 75 g smör
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • ½ tsk vaniljextrakt

Smeten

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen ingefära
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1,5 dl gräddfil
  • 100 g smör
  • 3 st ägg

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180ºC. Smörj en rund kakform med en diameter på cirka 24 cm. Klipp ut en cirkel av bakpapper och placera den i botten av formen.
  • Dela bananerna på längden och ställ åt sidan så länge, ha dem redo.
  • Toppen av kakan: vi börjar med att göra en karamellsås. Smält smör tillsammans med muscovadosocker i en liten kastrull på medelvärme. När det är helt smält och blandat, tillsätt vaniljextrakt och rör om.
  • Häll karamellsåsen i den förberedda kakformen och fördela den jämnt över botten. Placera bananerna ovanpå karamellen, med den skurna sidan nedåt.
  • För smeten, blanda vetemjöl, bakpulver, malen kanel, malen ingefära, muscovadosocker och smör i en stor skål. Tillsätt ägg och gräddfil. Vispa allt ihop med elvisp på låg hastighet tills smeten är slät och väl blandad.
  • Häll smeten över bananerna i kakformen och jämna till ytan med en spatel.
  • Grädda i mitten av ugnen vid 180ºC i cirka 55 minuter, eller tills att en sticka som du sticker in i mitten kommer ut ren. Om kakan börjar se för mörk ut, täck den med folie.
  • Ta ut ur ugnen. Låt kakan svalna i formen innan du vänder den upp och ner på en tallrik. Den smakar allra bäst när den serveras varm, men är också god vid rumstemperatur. Godast inom 2 dagar! Servera gärna med en kula vaniljglass.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Upp och ner-kaka med banan