Ha den fräscha smaken av kål nära till hands året runt med detta enkla recept för att frysa in kål, antingen i strimlor eller i klyftor. Perfekt för att behålla dess näringsvärde och använda i många hälsosamma rätter!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 2 timmart
Totalt 2 timmart5 minuterminuter
Portioner 1mängd
Ingredienser
1mängdvitkål
1arkbakplåtspapper
Instruktioner
Förbered kålen genom att ta bort eventuella skadade eller vissnade yttre blad. Tvätta kålen noggrant under kallt rinnande vatten och klappa sedan torrt med en handduk eller pappershanddukar.
Skär kålen i önskad form. Du kan välja att strimla kålen eller skära den i klyftor (ca 2-3 centimeter breda), beroende på hur du planerar att använda den senare.
Koka upp en stor kastrull med vatten och förbered ett durkslag under en kran till senare när vi ska kyla kålen.
När vattnet kokar, sänk ner kålen i det kokande vattnet. Om kålen är i strimlor, koka den i 30 till 60 sekunder, eller om du skar den i klyftor, koka den i 1 till 2 minuter.
Flytta över kålen till durkslaget och skölj av så det kallnar helt med kallt vatten.
Låt den svalnade kålen rinna av och tryck försiktigt för att ta bort överskottsvatten.
Sprid ut den avrunna kålen i ett enda lager på en bakplåt med bakplåtspapper. Placera bakplåten med kålen i frysen och låt den frysa i 1 till 2 timmar eller tills kålen är helt fryst.
Efter att kålen har fryst helt, överför den till fryspåsar. Försök att ta bort så mycket luft som möjligt innan du stänger påsarna.
Skriv dagens datum samt innehållet (vitkål) på påsarna och förvara dem i frysen. Det blir så mycket enklare att hitta i frysen då! Den frysta kålen kan hålla sig i upp till ett år.
Färdigt! Använd den frysta kålen direkt ned i exempelvis soppor och grytor.