En ljuvlig sockerkaka med en rik chokladsås, perfekt till kaffet och fikat.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 30 minuterminuter
Totalt 40 minuterminuter
Portioner 12bitar
Ingredienser
3stägg
2dlströsocker
3,5dlvetemjöl
1,5tskbakpulver
1,5tskvaniljsocker
1nypasalt
1,5dlmjölk
75gsmörsmält
För chokladsåsen
100gmörk chokladgrovhackad
1dlvispgrädde
1mskflorsocker
Instruktioner
Förbered chokladsåsen enligt de tidigare angivna instruktionerna.
Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Smörj och mjöla en sockerkaks-form noggrant.
I en stor skål, vispa ägg och strösocker tills det blir ljust och fluffigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål. Tillsätt detta mjölblandning i ägg- och sockerblandningen, växelvis med mjölken.
Tillsätt det smälta smöret i smeten och rör om tills allt är väl blandat.
Häll smeten i den förberedda bundformen och jämna till ytan.
Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 30-35 minuter, eller tills en sticka som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren. Under tiden, förbered chokladsåsen: i en kastrull, värm upp vispgrädden, smöret och florsockret på låg värme. Rör om tills sockret har smält och blandningen börjar bubbla runt kanterna. Häll den varma gräddblandningen över den hackade chokladen. Låt det sitta i några minuter så att chokladen smälter. Rör sedan om tills blandningen är jämn och glansig. Ställ åt sidan och låt svalna.
Ta ut sockerkakan ur ugnen, låt sockerkakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ned på en serveringsfat.
Häll den svalnade chokladsåsen över den nygräddade sockerkakan.
Färdigt! Servera sockerkakan med chokladsås som den är eller tillsammans med vispad grädde eller glass. Njut!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Sockerkaka med chokladsås
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!