Torka din egen timjan i ugnen för att skapa en smakfull krydda som behåller sin fräschhet i upp till två år och förhöjer smaken i dina favoriträtter!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet5 minuterminuter
Portioner 1mängd
Ingredienser
Färska timjanstjälkar
Instruktioner
Sätt ugnen på 90℃ (eller så lågt det går att sätta ugnen på).
Skölj och torka försiktigt de färska timjanstjälkarna. Se till att de är rena och fria från smuts eller fukt.
Lägg ut timjanstjälkarna på en plåt på ett bakplåtspapper. Se till att de ligger i ett enda lager.
Bakplåten i den förvärmda ugnen vid 90℃. Torka timjanen i ugnen i cirka 1-2 timmar eller tills timjanen känns torr och smulig när du krossar den mellan fingrarna. Kontrollera och övervaka timjanen med jämna mellanrum för att säkerställa att den torkar jämnt och inte bränns.
Ta ut ur ugnen och låt den torkade timjanen svalna helt. När den torkade timjanen har svalnat, ta försiktigt bort bladen från stjälkarna. Detta kan göras genom att nypa bladen med fingrarna eller genom att försiktigt skrapa dem med en kniv. Se till att bara använda de torkade bladen och kasta bort stjälkarna.
Om du vill, mal timjanen till ett pulver, exempelvis med hjälp av en mortel, en kaffekvarn, kryddkvarn eller matberedare. och förvara sedan i en lufttät behållare. Förvara på en sval och mörk plats för bästa hållbarhet.