Ett enklare och riktigt läckert pretzel/bretzel-recept som ger dig färskt bakade pretzels (bretzels) med knaprig yta och mjuk insida, perfekta för att njuta av varje tugga.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 45 minuterminuter
Totalt 55 minuterminuter
Portioner 12pretzels
Utrustning
Hålslev
Ingredienser
3,5dlljummet vatten
7gtorrjäst (1 paket)
1tsksalt
1mskströsocker
1msksmör, smält och något svalnat
9,5dlvetemjöl
Bakpulverbad
125gbakpulver (cirka 1,25 dl)
2litervatten
Instruktioner
Rör ut torrjästen i det ljumna vattnet. Låt stå i 1 minut. Vispa sedan i salt, strösocker och smält smör.
Tillsätt långsamt 7,5 dl vetemjöl, 1 dl i taget. Blanda med en träsked tills degen är tjock.
Tillsätt 1,5 dl vetemjöl till tills degen inte längre är klibbig. Om den fortfarande är klibbig, tillsätt 1 dl mer mjöl efter behov. Testa degen genom att trycka med fingret - om den studsar tillbaka är den redo att knådas.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen i 3 minuter och forma den till en boll. Täck lätt med en handduk och låt vila i 10 minuter.
Förvärm ugnen till 200°C. Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper. Smörj lätt bakplåtspappret med neutral olja eller smör. Ställ åt sidan.
Med en vass kniv, skär degen i 75 g stora bitar (ca 1 dl var).
Rulla varje degbit till en 50 cm lång sträng. Forma en cirkel med degen genom att föra ihop de två ändarna högst upp i cirkeln. Snurra ändarna. För de snurrade ändarna tillbaka mot dig själv och pressa ner dem för att bilda en pretzelform.
Koka upp bikarbonat och 2 liter vatten i en stor kastrull. Sänk ner 1-2 pretzels i det kokande vattnet åt gången i 20-30 sekunder. Låt inte dina pretzels ligga längre än så, annars kan de få en dålig smak. Använd en hålslev för att lyfta upp pretzeln ur vattnet och låt så mycket av överflödigt vatten rinna av som möjligt.
Placera pretzeln på den förberedda bakplåten. Strö över grovt havssalt på varje pretzel. Upprepa med de övriga pretzelsna. Om så önskas så kan man täcka och kylförvara de kokta pretzelsna i upp till 24 timmar innan man gräddar dem, ifall man vill vänta med det.
Grädda i 12-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Färdigt! Ta ut ur ugnen och servera varma! Förvara lufttätt. Korrekt förvarade i en lufttät burk eller behållare kan de hålla sig färska och goda i upp till 2-3 dagar. Frys in för längre hållbarhet.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt, Tyskt
Nyckelord Enkla bretzels, Enkla pretzels, Enkla pretzels eller bretzels