Förvandla dina citroner till läcker marmelad - perfekt till rostat bröd, till ost eller som en fyllning i bakverk!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 55 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 1burk
Ingredienser
500gekologiska citronerca 3 st
350gströsocker (ca 4 deciliter)
1/2dlvatten
Instruktioner
Förbered citronerna: Tvätta citronerna noggrant och riv bort skalet från båda citronerna. Skalet används inte i marmeladen. Var noga med att endast riva bort det gula skalet och undvik den vita, bittra delen. Pressa sedan ned saften från båda citronerna i en skål och ställ åt sidan.
Skär de urpressade citronerna i tunna skivor och ta bort kärnorna. Du kan också hacka skivorna i små bitar om du föredrar mindre bitar i din marmelad.
Lägg de skurna citronskivorna/bitarna i en kastrull, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills citronskivorna är mjuka och kan mosas med en gaffel.
Tillsätt strösockret: Tillsätt strösockret till citronskivorna och rör om tills sockret löser sig helt. Låt sedan marmeladen koka på låg värme i ytterligare 20-25 minuter, eller tills den tjocknar. Du kan testa konsistensen genom att droppa lite marmelad på en kall tallrik - om den stelnar är den redo.
Tillsätt den tidigare pressade citronsaften till marmeladen och rör om ordentligt. Låt marmeladen sjuda i ytterligare 5 minuter för att låta smakerna kombinera.
Fyll burken: Häll den heta citronmarmeladen i en ren (gärna steriliserad) glasburk med tätt lock. Se till att burken är ordentligt rengjord och torr innan du fyller den.
Låt marmeladen svalna i rumstemperatur i burken. När den har svalnat, skruva på locket ordentligt. Förvara i kylen. Med rätt förvaring och regelbunden inspektion bör din hemlagade citronmarmelad kunna hålla sig i flera månader, i upp till ett år.