Go Back
+ servings
Citronmarmelad

Receptet - Så gör du:

Citronmarmelad

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Förvandla dina citroner till läcker marmelad - perfekt till rostat bröd, till ost eller som en fyllning i bakverk!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 500 g ekologiska citroner ca 3 st
  • 350 g strösocker (ca 4 deciliter)
  • 1/2 dl vatten

Instruktioner

  • Förbered citronerna: Tvätta citronerna noggrant och riv bort skalet från båda citronerna. Skalet används inte i marmeladen. Var noga med att endast riva bort det gula skalet och undvik den vita, bittra delen. Pressa sedan ned saften från båda citronerna i en skål och ställ åt sidan.
  • Skär de urpressade citronerna i tunna skivor och ta bort kärnorna. Du kan också hacka skivorna i små bitar om du föredrar mindre bitar i din marmelad.
  • Lägg de skurna citronskivorna/bitarna i en kastrull, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills citronskivorna är mjuka och kan mosas med en gaffel.
  • Tillsätt strösockret: Tillsätt strösockret till citronskivorna och rör om tills sockret löser sig helt. Låt sedan marmeladen koka på låg värme i ytterligare 20-25 minuter, eller tills den tjocknar. Du kan testa konsistensen genom att droppa lite marmelad på en kall tallrik - om den stelnar är den redo.
  • Tillsätt den tidigare pressade citronsaften till marmeladen och rör om ordentligt. Låt marmeladen sjuda i ytterligare 5 minuter för att låta smakerna kombinera.
  • Fyll burken: Häll den heta citronmarmeladen i en ren (gärna steriliserad) glasburk med tätt lock. Se till att burken är ordentligt rengjord och torr innan du fyller den.
  • Låt marmeladen svalna i rumstemperatur i burken. När den har svalnat, skruva på locket ordentligt. Förvara i kylen. Med rätt förvaring och regelbunden inspektion bör din hemlagade citronmarmelad kunna hålla sig i flera månader, i upp till ett år.
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Citronmarmelad