Go Back
+ servings
Aprikosmarmelad

Receptet - Så gör du:

Aprikosmarmelad

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Skapa en smakrik och solig smakupplevelse med denna aprikosmarmelad, perfekt för att lyfta exempelvis en bit rostat bröd till en helt ny nivå av njutning och elegans!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 2 burkar

Ingredienser
 

  • 1 kg färska aprikoser
  • 750 g strösocker ca 8 dl
  • Saften från 1 citron
  • 1 tsk vaniljextrakt valfritt

Instruktioner

  • Förbered aprikoserna: Tvätta aprikoserna noggrant och skär dem i hälften. Ta bort kärnorna och släng dem.
  • Koka aprikoserna: Lägg de skurna aprikoserna i en stor kastrull. Tillsätt citronsaften och eventuellt vaniljextrakt. Rör om så att aprikoserna är jämnt täckta.
  • Koka upp: Sätt kastrullen på medelhög värme och låt innehållet koka upp. Rör om då och då för att förhindra att det bränner fast.
  • Tillsätt sockret: När aprikoserna har kokat i några minuter och börjar mjukna, tillsätt sockret. Blanda väl och fortsätt att koka marmeladen.
  • Koka marmeladen: Sänk värmen till låg och låt marmeladen sjuda. Rör om med jämna mellanrum och låt marmeladen tjockna. Det kan ta cirka 30-45 minuter beroende på värmen och aprikosernas mognad.
  • Testa konsistensen: För att testa om marmeladen är klar, droppa lite av den på en kall tallrik. Om den stelnar och bildar en geléliknande konsistens är den redo. Om inte, fortsätt att koka i några minuter till och upprepa testet.
  • Fyll burkar: När marmeladen är klar, ta bort den från värmen och låt den svalna något. Fyll rena glasburkar med den varma marmeladen och se till att skruva på locken ordentligt.
  • Låt svalna: Låt marmeladen svalna i rumstemperatur innan du förvarar den i kylskåpet. Den kommer att tjockna ytterligare när den kallnar.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Aprikosmarmelad