Go Back
+ servings
Fläderbärssylt

Receptet - Så gör du:

Fläderbärssylt

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
En smaklig, hemlagad sylt som är fylld med friska smaker och perfekt som pålägg på bröd eller som ett sött inslag i dina recept!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 500 g fläderbär avstjälkade och tvättade
  • 400 g syltsocker
  • Saften av 1 citron
  • Eventuellt 1 tsk vaniljextrakt valfritt

Instruktioner

  • Förbered fläderbären genom att ta bort stjälkarna och skölj dem försiktigt.
  • Lägg fläderbären i en stor kastrull och krossa lätt med en potatisstomp.
  • Tillsätt syltsockret samt citronsaften till fläderbären i kastrullen. Om du vill kan du också tillsätta vaniljextrakt för extra smak.
  • Placera kastrullen på spisen och sätt värmen på medel-låg. Rör om konstant för att försäkra dig om att sylten inte bränner vid i botten av kastrullen.
  • När sylten börjar koka, sänk värmen så den precis sjuder, och låt sjuda i cirka 10-15 minuter till. Du kommer att märka att sylten tjocknar. Skumma av eventuellt skum och släng.
  • Ta en sked med sylt från kastrullen och låt den droppa tillbaka ner i kastrullen. Om sylten rinner långsamt från skeden och bildar en liten geléklump när den träffar kastrullens botten, är sylten klar. Om den fortfarande är rinnande som vatten, fortsätt koka i några minuter och testa igen. Tänk på att sylten tjocknar ytterligare när den svalnar.
  • När sylten har kokat klart och uppnått önskad konsistens, ta bort den från värmen.
  • Häll den varma sylten i rena (gärna steriliserade) burkar.
  • Förslut burkarna omedelbart med lock och låt dem svalna i rumstemperatur.
  • När burkarna har svalnat helt, förvara din fläderbärssylt på en sval, mörk plats. Den kommer att hålla sig i flera månader.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Fläderbärssylt