Go Back
+ servings
Gammaldags plommonkompott

Receptet - Så gör du:

Gammaldags plommonkompott

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Servera din gammaldags plommonkompott som ett tillbehör till pannkakor, våfflor, gröt, yoghurt eller vaniljglass. Den går också utmärkt att äta på egen hand som en enkel och hälsosam efterrätt. Smaklig måltid!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 500 gram färska plommon
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl socker eller mer, beroende på plommonens sötma
  • 1 st kanelstång eller 1 tsk kanel i pulverform
  • 1 tsk vaniljextrakt valfritt
  • Saft från 1/2 citron

Instruktioner

  • Tvätta plommonen noggrant, skär dem i hälften och ta bort kärnorna. Om du vill kan du även skära plommonen i mindre bitar om du föredrar mindre bitar i din kompott.
  • I en kastrull, tillsätt plommonen, vatten, socker, kanelstång/kanelpulver och eventuellt vaniljextrakt om du använder det.
  • Koka upp blandningen över medelvärme och rör om. När det börjar koka, minska värmen till låg och låt kompotten sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills plommonen är mjuka och kompotten har tjocknat något. Rör om då och då för att undvika att det bränns vid.
  • Ta bort kanelstången och tillsätt citronsaften. Blanda väl och ta bort från värmen. Låt kompotten svalna.
  • Färdigt! När kompotten har svalnat till rumstemperatur, kan du servera den direkt eller förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka. För längre hållbarhet, förvara i frysen i upp till 6-12 månader.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags plommonkompott