Servera din gammaldags plommonkompott som ett tillbehör till pannkakor, våfflor, gröt, yoghurt eller vaniljglass. Den går också utmärkt att äta på egen hand som en enkel och hälsosam efterrätt. Smaklig måltid!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 4portioner
Ingredienser
500gramfärska plommon
1dlvatten
1/2dlsockereller mer, beroende på plommonens sötma
1stkanelstångeller 1 tsk kanel i pulverform
1tskvaniljextraktvalfritt
Saft från 1/2 citron
Instruktioner
Tvätta plommonen noggrant, skär dem i hälften och ta bort kärnorna. Om du vill kan du även skära plommonen i mindre bitar om du föredrar mindre bitar i din kompott.
I en kastrull, tillsätt plommonen, vatten, socker, kanelstång/kanelpulver och eventuellt vaniljextrakt om du använder det.
Koka upp blandningen över medelvärme och rör om. När det börjar koka, minska värmen till låg och låt kompotten sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills plommonen är mjuka och kompotten har tjocknat något. Rör om då och då för att undvika att det bränns vid.
Ta bort kanelstången och tillsätt citronsaften. Blanda väl och ta bort från värmen. Låt kompotten svalna.
Färdigt! När kompotten har svalnat till rumstemperatur, kan du servera den direkt eller förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka. För längre hållbarhet, förvara i frysen i upp till 6-12 månader.