Go Back
+ servings
Världens godaste morotsbröd

Receptet - Så gör du:

Världens godaste morotsbröd

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev konsten av ett harmoniskt morotsbröd, vars karaktäristiska saftighet och smakrika textur gör varje tugga till en smakresa genom en symfoni av smaker, perfekta till alla typer av mackor!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 40 minuter
Totalt 1 timme 50 minuter
Portioner 15 skivor

Ingredienser
 

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 25 g smör
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung eller ljus sirap
  • Cirka 7 dl vetemjöl eller en blandning av vetemjöl och fullkornsmjöl
  • 1 dl hackade valnötter valfritt

Instruktioner

  • Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C) och smula jästen i en bunke. Häll över den ljumna mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  • Smält smöret och låt det svalna något innan du tillsätter det i jästblandningen. Tillsätt även salt och honung. Blanda väl.
  • Tillsätt finrivna morötter och börja gradvis blanda i vetemjölet, lite i taget. Tillsätt hackade valnötter om du vill ha dem i brödet. Bearbeta degen tills den är smidig och elastisk. Du kan behöva tillsätta mer eller mindre mjöl beroende på degens konsistens.
  • Lägg degen i bunken och täck bunken med en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme, eller tills den har dubblats i storlek.
  • Stjälp ut degen på ett mjölat arbetsbord och knåda den lätt.
  • Forma degen till en limpa och placera den i en smord 1,5 liters brödform.
  • Täck igen med en kökshandduk och låt brödet jäsa i ytterligare 30-40 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills det har fått en gyllene färg och låter ihåligt när du knackar på undersidan.
  • Färdigt! Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler innan du skär det i skivor.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste morotsbröd