Upplev konsten av ett harmoniskt morotsbröd, vars karaktäristiska saftighet och smakrika textur gör varje tugga till en smakresa genom en symfoni av smaker, perfekta till alla typer av mackor!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet40 minuterminuter
Totalt 1 timmet50 minuterminuter
Portioner 15skivor
Ingredienser
2,5dlmjölk
25gfärsk jäst
25gsmör
2dlfinrivna morötter
1tsksalt
1mskflytande honung eller ljus sirap
Cirka 7 dl vetemjöleller en blandning av vetemjöl och fullkornsmjöl
1dlhackade valnöttervalfritt
Instruktioner
Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C) och smula jästen i en bunke. Häll över den ljumna mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Smält smöret och låt det svalna något innan du tillsätter det i jästblandningen. Tillsätt även salt och honung. Blanda väl.
Tillsätt finrivna morötter och börja gradvis blanda i vetemjölet, lite i taget. Tillsätt hackade valnötter om du vill ha dem i brödet. Bearbeta degen tills den är smidig och elastisk. Du kan behöva tillsätta mer eller mindre mjöl beroende på degens konsistens.
Lägg degen i bunken och täck bunken med en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme, eller tills den har dubblats i storlek.
Stjälp ut degen på ett mjölat arbetsbord och knåda den lätt.
Forma degen till en limpa och placera den i en smord 1,5 liters brödform.
Täck igen med en kökshandduk och låt brödet jäsa i ytterligare 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills det har fått en gyllene färg och låter ihåligt när du knackar på undersidan.
Färdigt! Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler innan du skär det i skivor.