En riktigt klassisk dryck som är en frisk törstsläckare. Görs under vinterhalvåret (annars är enbärsriset beskt), ofta till jul. Alkoholhalten blir cirka 3-4%.
Förberedelser 1 timmet
Tillagning 3 daysd
Totalt 3 daysd1 timmet
Portioner 1sats
Ingredienser
enbärsrisenbart rent ris eller med mogna bär går bra, undvik gröna bär (de är beska)
vatten
1dlströsocker per liter avkok
¼sttärning färskjäst per 10 liter avkok
Instruktioner
Plocka och skölj rent enbärsriset. Man kan använda enbart enbärsris utan några bär, eller enbärsris med mogna enbär. Rensa bort dock de gröna bären - dessa omogna bär ger inte någon bra smak till enbärsdrickan och bör därför tas bort.
Täck enbärsriset med vatten i en kastrull och låt koka i cirka 1 timme.
Sila bort riset från vätskan med finmaskig sil.
Mät upp hur mycket avkok du har fått och tillsätt 1 deciliter strösocker per liter avkok. Rör om.
Låt svalna till cirka 37 grader Celsius (fingervarmt) och tillsätt jästen, nedsmulad. Rör ut jästen och ställ in övertäckt i kylen i 8 timmar eller över natten.
Ta ut ur kylen och sila av skummet och jästen från ytan.
Häll upp enbärsdrickan i flaskor, men dra inte åt korkarna hårt. Lämna några centimeter luftutrymme i toppen av flaskorna. Låt flaskorna stå svalt i 3-4 dagar löst åtskruvat. Sedan går det bra att dra åt korkarna.
Färdigt! Nu är enbärsdrickan färdig att avnjutas. Servera kyld. Hållbarheten är cirka 1-1,5 vecka, efter det börjar drycken överjäsa och smaka lite för beskt.