Utforska en värld av djup smak och spännande hetta med vår hemgjorda chipotlepasta, enkelt att göra och perfekt för att lyfta dina rätter till en ny nivå av kryddig njutning.
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 1sats
Ingredienser
10sttill 12 st chipotle-chilifrukter
2stvitlöksklyftorgrovhackade
2msktomatpuré
1mskäppelcidervinäger
1tskspiskummin
1tsktorkad oregano
1/2tskströsocker
Salt efter smak
2mskolivoljaför konsistens och konservering
Instruktioner
Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme. När den är varm, lägg de torkade chipotlepepprarna i stekpannan. Rosta dem i en torr panna i några minuter under omrörning med jämna mellanrum. Var försiktig så att de inte bränns; de bör bli aromatiska och kan svälla något.
När de svalnat lite, skär chilifrukterna i små bitar. Blötlägg de chipotle-bitarna i varmt vatten i cirka 20-30 minuter, tills de mjuknar något.
När chilifrukterna har blivit mjuka, låt vattnet rinna av, och ta bort stjälkarna och fröna om du vill ha mindre hetta. Behåll fröna om du vill ha extra hetta.
I en mixer eller matberedare, tillsätt chilifrukterna, grovhackad vitlök, tomatpuré, äppelcidervinäger, spiskummin, torkad oregano, socker och en nypa salt.
Mixa ingredienserna till önskad konsistens, exemplvis en slät pasta. Om den är för tjock, tillsätt lite olivolja för att få önskad konsistens.
Justera med mer salt eller andra kryddor om det behövs.
Förvara din hemgjorda chipotlepasta i en ren och lufttät burk. Tillsätt ett tunt skikt olivolja på toppen för att hjälpa till att öka hållbarheten på pastan i kylskåpet.