Mushy peas, eller mosiga ärtor, är ett perfekt tillbehör till grillat, fisk, eller kött, som lyfter dina måltider till en ny nivå av smak och njutning!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
400ggröna ärtorfrysta eller konserverade
2msksmör
1stliten gul lökfinhackad
1stvitlöksklyftapressad
1tskströsocker
1tsksalt
½tsksvartpeppar
½dlgräddevalfritt
Instruktioner
Om du använder frysta ärtor: Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ärtorna. Koka dem i 2-3 minuter tills de är mjuka. Häll av och skölj dem i kallt vatten. Om du använder färska eller konserverade ärtor kan du hoppa över detta steg.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den finhackade löken och stek den tills den blir mjuk och genomskinlig, cirka 3-4 minuter.
Tillsätt den pressade vitlöken och låt den fräsa med löken i ytterligare 1 minut.
Tillsätt de kokta eller konserverade ärtorna till kastrullen. Blanda väl med lök och vitlök.
Tillsätt socker, salt och svartpeppar. Rör om och låt ärtorna koka i några minuter, så smakerna blandas ordentligt.
Om du vill ha en krämigare konsistens, tillsätt grädden och rör om.
Använd en potatisstöt eller en slev för att grovt mosa ärtorna direkt i kastrullen. Du vill ha en del mosighet och textur kvar.
Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
Färdigt! Servera mosiga ärtor som ett läckert tillbehör till exempelvis stekar, grillat eller fiskrätter - en klassiker är fish and chips. Njut av den krämiga och smakrika smaken av mosiga ärtor!